Недостиг на инсулин в аптеките у нас. Животоспасяващото лекарство липсва вече месец в Ловеч, Свиленград, трудно се намира и в столицата. А болните се опасяват, че ще останат без инсулин и през месец юли.

Причината за периодичния недостиг на инсулин е ясна - реекспортът, който се прави с медикамента. У нас той държи ниска цена, затова бива купуван от други държави и продаван на много по-високи цени.

Решение на проблема обаче според потърпевшите има.

По информация на Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата, при тях няма постъпили сигнали, касаещи липса или недостиг в лекарствоснабдителната мрежа на лекарствени продукти от групата на инсулина.

Люба Костадинова, която е майка на двегодишно дете с диабет, обясни, че максималното време без инсулин е два дни. Тя също заяви, че почти всеки месец има сигнали от други родители за липсата му. В същото време няма и възможност за запасяване с него.

Костадинова сподели и за друг проблем – трудният прием на деца с диабет в детските градини, особено извън София. Персоналът се страхува, допълни тя. Според нея работещите в детските заведения извън столицата не са подготвени за грижи за тях.