глаукомаПациенти с глаукома искат НЗОК да увеличи реимбурсацията на лекарствата за заболяването. Това стана ясно днес по време не пресконференция, посветена на Световната седмица на глаукомата (9 - 15 март). Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома” отбеляза, че в момента капките за понижаване на вътреочното налягане се покриват от касата на 50% и че това е една от най-ниските реимбурсации на тези препарати в Европа. По думите му,  в две трети от европейските страни тези медикаменти се покриват на 75 или 100 процента от здравните фондове. Димитров също така добави, че капките не са евтини и повечето от хората над 60 годишна възраст не могат да си позволят да ги доплащат.

Като друг проблем на пациентите с глаукома Димитров посочи диспансерното наблюдение. Той каза, че в момента пациентите с това заболяване имат право само на един безплатен преглед на всеки шест месеца. Искането на пациентската организация е прегледите да се правят безплатно на всеки два месеца.

Димитров също така отбеляза, че исканията са от много време, но от страна на здравната каса и Министерството на здравеопазването засега няма реакция, че ще направят някакви промени в реимбурсацията или диспансерното наблюдение. Единственото обещание, която са дали от МЗ е, че се срещнат с представители на пациентската организация след няколко месеца.

Доц. д-р Наталия Петкова, председател на Националната глаукомна асоциация каза, че в световен мащаб се увеличава броят на пациентите с глаукома, както и на загубилите зрението си в следствие на болестта. Като едни от най-сериозните проблеми на болните тя посочи закъснялата диагностика и прекъсването на лечението. По думите й, при около 63% от заболелите глаукомата се открива 10 години след нейното начало. Причината за това е трудното разпознаване в нейния начален стадии. Доц. Петкова каза, че за да се докаже наличието на заболяването в ранната фаза са необходими няколко изследвания, което затруднява организирането на масов скрининг на населението. Ето защо специалистът препоръчва профилактиката да се съсредоточи при рисковите групи. Там влизат хората, които имат наличие на глаукома в семейството, възрастните хора над 60 г., диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, физически увреждания на очите.

Доц. д-р Ботьо Ангелов, завеждащ Първо очно отделение в очната клиника към МБАЛ „Александровска” също отбеляза като проблем трудната диагностика. Той заяви, че проблем в България е също така е липсата на достатъчно апаратура и факта, че някои лекари не са достатъчно подготвени за търсене на това заболяване.

Глаукомата засяга 67 милиона души по света и предизвиква необратима загуба на зрението, ако не се лекува. Редовните профилактични прегледи са от съществено значение, защото пациентите могат да загубят до 40% от зрението си преди да разберат, че страдат от глаукома. Нова тенденция у нас е глаукомата да се появява в по-ранна възраст – над 30 години. В България от глаукома страдат близо 80 000 души.