„Министерството на здравеопазването иска да намали с повече от 10  пъти финансирането на 12-те комплексни онкологични центрове в страната за тази година”. Това съобщава в днешния си брой в. „Република”. Здравното ведомство е предложило на мениджърите на тези лечебни заведения да подпишат договори за работата си през тази година. Всички директори са отказали с аргумента, че предвидените средства ще доведат до масови фалити на онкоцентровете и стотици онкоболни ще останат без лечение, съобщава изданието. "В договорите е записано, че отговаряме за всичко, което сме извършвали досега, длъжни сме да го извършваме непрекъснато, без да получаваме заплата за това, и могат да ни спрат субсидията", казва пред в. „Телеграф” д-р Мария Рачева, директор на онкоцентъра във Велико Търново. Директорът на комплексния онкологичен център в Шумен доктор Сотир Караниколов пък обяснил, че според предложената методика от ведомството центърът ще получи едва 20% от реално заработената медицинска дейност.

Поредицата проблемни материали продължава във в. „24 часа”, който твърди, че е свършило лекарство за болни от СПИН. „Здравното министерство проявява престъпна небрежност към болните от СПИН, вече пети месец има проблеми с препарата кивекса, оплакаха се потърпевши”, четем в изданието. „Действително се получи леко забавяне заради процедурите по обществената поръчка”, е обяснил пред „24 часа” проф. Христо Тасков, зам.-шеф на експертния съвет по СПИН. Последното зареждане на болничните аптеки било в средата на февруари, но това не значело, че всички болни са засегнати, твърди той. Вчера били подписани договорите с фирмата доставчик и тъй като тя разполагала с кивекса на склад, още днес в София, най-късно до четвъртък и в другите градове препаратът щял да бъде доставен.

„Препарати за хемофилия няма”, гласи заглавие от в. „Дума”. Става въпрос за препарати за спешно и болнично лечение, уточнява публикацията. Проблемите, за които и Zdrave.net съобщи преди дни, възникнаха след въвеждането на новия ред на отпускане на тези препарати от НЗОК. С промяната се осигуриха медикаментите за домашно лечение, но болничното и спешно лечение на хемофилиците остана под въпрос.

“Една майка, разкъсвана между мъката за болестта на детето си и гнева, че държавата за пореден път не изпълнява ангажиментите си, днес плака по телефона. Ако умножим тази мъка по неколкостотин хиляди и добавим усилията на лекарите, бихме получили картина на ситуацията със скъпите лекарства у нас”, пише „Дума” в коментарен материал. „За придаване на по-реални щрихи на картината може да бъдат добавени официалните съобщения от здравната каса и здравното министерство. Според тях проблем няма с лекарствата, те са налични. Очевидно усилията на пресцентровете не са достатъчни, за да стигнат животоподдържащите препарати до болните от рак, от хемофилия, до хората на хемодиализа, до тези с присадени органи”, коментира авторът. И пита дали някой чиновник или министър си дава сметка, че зад бройките и левовете стоят човешки съдби и животи.

По дял на публичните разходи за здраве сме на опашката в ЕС, е открило изследване на Института за икономическа политика към БАН. „У нас едва 57% от разходите за здравеопазване се финансират от бюджета. По-малък е само делът на Кипър с 46%. В Полша и Унгария държавата осигурява по 71%. Естествено е големите икономики като Франция и Германия да имат съответно 79% и 77 на сто. Румъния, която в периода 2000-2007 г. имаше с 12% увеличение на публичните разходи, достига 80% държавни разходи”, казва в интервю за в. „Класа” д-р Григор Сарийски. След 2025-2030 г., когато ще има сериозен демографски срив, увеличението на БВП ще има изпреварващо увеличаване на разходите за здравеопазване и изоставящо наваксване на вноските в НЗОК, са изчислили в БАН. „През 2035 г. проблемите ще бъдат трудни за овладяване, защото ще има голям ръст на дефицита. Искам да направя уговорката, че през 2009 г. вноската бе увеличена от 6% на 8%. През 2011 г. 340 млн. от бюджета на здравната каса бяха прехвърлени към Министерството на здравеопазването. Това означава, че онова, което получаваме повече като приход, не остава за системата, което отчитаме като основен недостатък у нас”, казва д-р Сарийски. Запитан за ефекта от здравната реформа в България, той коментира: „На практика тя се превърна в поредица от опити с неясен ефект. От 15 март 1998 г., със създаването на здравноосигурителната каса, т.е. за 12 г. реформи Законът за здравното осигуряване е променян и допълван 72 пъти, като голяма част от промените са принципни. През това време реформата направи оборот на 360 градуса. През 1998 г. се отказваме от т. нар. система "Семашко“, за да можем след 12 г. да се доближим все повече към системата, от която се отказахме - излишъци, които са на разположение на бюджета, услуги, които не е ясно как се финансират, покриване на разходите на лица, които не са осигурени от приходите от здравноосигурените, и т.н. Като цяло системата поощрява некоректните участници от двете страни. ...На практика имаме една система, чиято последна грижа е здравето и в момента обслужва само фискални нужди”.

zdrave.net