За периода 2006-2009 година парите за лекарства на онкоболните са намалели с 49 милиона лева. Процедурите за доставка на лекарствата са сложни и бавни, което води до хроничен недостиг на лекарства. При одита на Сметната палата за реда на предписване и получаване на лекарствата за лечение на злокачествени заболявания, е установено неефективно и неефикасно изразходване на средствата за лечение.

 

"Парите не са основният проблем за лечението на онколболните. Средства от бюджета се икономисват. От икономии са се плащали заплатите и капиталовите разходи на здравните заведения", заяви Валери Димитров, председател на Сметната палата. По думите му се образуват огромни листи на чакащи. "Не е ясно как се влиза в тези листи, как се получават лекарства, и как се излиза то тези листи. Това води до субективен подбор при избора на болни, които да се лекуват. Има онкоболни, при които забавянето на лечението е с 6 месеца”, обясни още Димитров. 

Тези проблеми са констатирани от Сметната палата още през 2005 година, но впоследствие не са отстранени. Няма изработена информационна система, която да осигури ефективност и прозрачност на дейността в тази сфера. Още преди 5 години е подписан договор за изграждане на информационната система, но в края на 2010 година, когато е завършил настоящият одит, такава система все още не работи.

Обект на проверката на Сметната палата е било управнелието на Министерство на здравеопазването от трима министри - проф. Гайдарски, д-р Желев и д-р Нанев. В рамките на одита са били инспектирани 22 лечебни заведения. Броят на лекуваните пациенти за периода 2006-2009 година е 478 518 души, като най-голям е броят на лекуваните през 2007, а най-малко през 2006 година. "Налице са много случаи на забавено или временно прекъснато животоподдържащо и животоспасяващо лечение за пациентите", заяви Димитров.

Според Сметната палата е необходима промяна в механизма за изписване и снабдяване с тези лекарства. От там дават 12 препоръки на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, с които да се повиши ефективността на Наредба 34 в частта й за предписване и получаване на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания.

Сред препоръките е да се актуализират вътрешните правила за провеждане на процедурите за възлагане на обществените поръчки на Министерство на здравеопазването. Препоръчва се още да се предприемат действия за регламентиране на реда за включване на пациенти в листата на чакащите, която да е валидна за всички здравни заведения.

Друга от препоръките на Сметната палата е да се извърши анализ на доставчиците на лекарствата и да се предприемат действия да сключване на рамкови споразумения. Трябва да бъдат предприети и действия за определяне и отчитане на показателите за изпълнение на програмния бюджет.

Министърът на здравеопазването има 3 месеца от получаване на доклада да предприеме мерки за изпълнението на 12-те мерки и да уведоми писмено за това председателя на Сметна палата. От 24 февруари започва да тече 3-месечен срок за изпълнение на тези препоръки като до 25 май препоръките трябва да бъдат изпълнени.

 

www.hospital.bg