Плевнелиев - вето на лекарстваПрезидентът Росен Плевнелиев наложи вето върху текстове от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които налагат административни ограничения пред износа на лекарства, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Промените бяха приети на 16 януари от Народното събрание и с тях бе въведен рестриктивен режим по отношение на износа на лекарствени продукти, включително по отношение на вътреобщностните доставки в Европейския съюз.

Държавният глава споделя, че усилията на народните представители за осигуряване на достатъчни количества от лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението трябва да бъдат подкрепени.

В същото време обаче той смята, че това трябва да бъде направено в съответствие с основни принципи в конституцията и европейското законодателство, какъвто е принципът на равнопоставеност на стопанските субекти и правовата държава.

С текст в закона се създава задължение за търговците на едро на лекарствени продукти да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки износ на лекарствен продукт от Република България, включен в Позитивния лекарствен списък. Лицата трябва да изчакват в 30-дневен срок от уведомяването преценката на изпълнителния директор на агенцията, за да могат да извършат износа.

Според Плевнелиев, в закона трябва да има ясни критерии, които да създадат условия за равнопоставеност спрямо всички износители на даден лекарствен продукт за определен период от време.

Липсата на ясни критерии и поставянето на стопанските субекти в неравностойно положение създава предпоставки за субективизъм при вземане на решението от компетентния орган.

Въвеждането на уведомителен режим, който има характеристиките на разрешителен, при липсата на ясни правила и критерии има потенциал да създаде корупционни практики. Когато държавата, за да защити и да осигури достъпно здравеопазване на гражданите в страната, налага ограничения в областта на снабдяването с лекарствени продукти, то тези ограничения следва да се отнасят за всички субекти, които извършват тази дейност, а не само спрямо определени лица, смята Плевнелиев.