Екип от Оксфордския университет постигна пробив в лечението на хепатит С. Учените са извършили успешен тест на ваксина  срещу болестта, предаде Би Би Си.

Специалистите от години работят върху създаването на ваксина , което обаче е твърде сложна задача, защото вирусът на хепатит С често се променя и не позволява на учените да определят конкретна „мишена", която да атакуват с ваксината.

Този вид хепатит е една от най-коварните болести. Човек може години наред да не забележи, че е заразен. През това време обаче черният му дроб бива сериозно увреден.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) 170 милиона жители на планетата ни страдат от хепатита, който се предава чрез кръвта. Сред най-застрашените групи са здравните работници, наркозависимите и пациентите, нуждаещи се от кръвопреливане  и кръвни манипулации. Може да се предава и при стоматологични интеревенции, татуиране, акупунктура и др.

Голям процент от заразените с хепатит С не успяват да преборят вируса и при тях той може само да бъде контролиран чрез лекарства. Целта на създаването на ваксина  срещу заболяването е да се накара организмът сам да изработи антитела, с които да надвие вируса.
Екипът от британски специалисти постигнал успех, тъй като решил да приложи нов подход. Учените се прицелили върху вътрешната структура на вируса, а не върху повърхността му, която често се мени. Според професор Пол Кленерман „именно вътре се намира ключовата част на вируса". „Модифицирахме грипен вирус, като използвахме генетичен материал на хепатит С. Така накарахме имунната система да атакува хепатита", обяснява Кленерман.

Ваксината е предизвикала мощен имунен отговор, който е оставал активен в продължение на цяла година, без да води до странични ефекти.

в. Труд