”Не сме далече от мисълта в Лекарския съюз някой ден, след поредната изцепка – глупава, тъпа, арогантна – на т.нар. защитници на пациентите, те не са им никакви защитници, да дадем под съд някои от пациентските организации и техните ръководители за насаждане на омраза. Ползвам случая да предупредя много сериозно някои от тях. Страшно мразя хората, които си изкарват хляба от мъката на хората”. Това заяви пред Нова телевизия председателят на лекарската етична комисия проф. Милан Миланов. Според проф. Миланов се насажда омраза между пациенти и медици, а последствията от такива актове са убийствени за здравната система, за пациентите и за цялото общество.

„Има нещо изключително важно, а то е доверието между лекар и пациент и разбирането за това, че щом има човешка намеса, са неминуеми и някои отклонения, които в определен брой случаи водят и до смъртен изход. Така е по целия свят. Всяка  наша манипулация, от най-дребната до най-сложната хирургична интервенция носи своите рискове. Това е човешка дейност. Важният проблем е обществото да знае, че българските лекари искат да елиминират заболяването, болния да оздравее, и го искат точно толкова, колкото и пациентът”, каза шефът на централната реанимация в „Пирогов”.

По целия свят лекарите са съдени за грешки, но не е нормално да се иска кръв, смята проф. Миланов. „Аз чух съпругата на човека с ампутираната ръка да казва: аз ще убия д-р еди-кой-си”, отбеляза той. Проф. Милан Миланов сподели, че е преровил интернет и не е открил такова усложнение след коронарография, затова колегите му от варненската клиника ще го съобщят като казуистика. Много е вероятно при този човек да има и съдово заболяване, смята председателят на етичната комисия на БЛС.

zdrave.net