Международната агенция за изучаване на рака определя слънчевата радиация като "несъмнено канцерогенен за човека фактор", а онколозите не напразно наричат меланомата "черен белег" - тя се развива в тези клетки на кожата, които изработват пигмента меланин (на гръцки - "черен"). Най-много такива клетки има в петната по рождение и в бенките с тъмен цвят.

Често се случва човек да живее с бенка, която не го безпокои, но под въздействието на преките слънчеви лъчи след няколко месеца на нейното място се образува злокачествено образувание, което се лекува трудно.

Статистиката сочи, че през последните години децата до 12 години все по-често боледуват от меланома. Онколозите съветват родителите да не взимат децата със себе си, ако не им се налага, при пътуване в страни с особено силно слънце.

Рискът от рак на кожата нараства 5 пъти, ако в продължение на един месец се излагате на всекидневни слънчеви бани. Този риск може да се избегне, ако слънчевият тен се прави правилно: между 9 и 11 сутринта и 16-18 вечерта.

Кого застрашава най-вече меланомата?Тези, които са прекарали сериозни слънчеви изгаряния в миналото и дори в детството.Хората със светла коса и кожа.Тези, които имат много бенки по кожата.Хората с лунички.Тези, чиито близки роднини са боледували от меланома.Хората с бенки с различен цвят и неравни краища.

Дерматолозите посочват като най-опасни за човека късите вълни на ултравиолетовите лъчи, т.е. тези с разширение А и В. Ултравиолетовите лъчи В не проникват дълбоко в тъканите, а остават на горните слоеве на кожата и могат да предизвикат неприятни промени - от фотоалергия до меланома.

Ултравиолетовите лъчи А навлизат по-дълбоко и способстват за появата на свободните радикали, които могат да предизвикат развитието на злокачествено образувание на всеки орган.

Следователно задължително трябва да се използват средства за защита от слънцето.

Върху опаковката на слънцезащитните средства има маркировка SPF... ... (индекс на защита).

Хората с мургава кожа и тъмна коса могат да използват кремове с SPF до 25 единици

Светлите хора с тънка кожа, червенокосите и хората с лунички се нуждаят от по-интензивна защита - средства с SPF 30.

Ако реагирате зле на слънчевия загар, имате кожни проблеми или сте склонни към фотоалергия, тогава вие трябва да си купувате в аптеката защитни средства с SPF 50+ единици. Преди това задължително се посъветвайте с дерматолог. 

в. Атака