лекарства, онкоболни, онкология, онколекарстваЗа 4 години бюджетни пари, отпуснати специално за скъпо струващи лекарства на онкоболни, са рязани 8 пъти. При това "на око".

Първата "ножица" минава през заявките от над 22 болници. Чиновници са одобрявали от нула до 37% от заявеното. Въпреки становища на лекари, че някои от изпадналите от листите лекарства нямат аналог.

Цялата процедура е по неизвестни или поне по неписани критерии. Нямало информационна система, която да направи оценка на броя пациенти, количествата лекарства по видове за лечението им и да предаде обобщените заявки "по-нагоре".

Информационната система липсва и днес, въпреки че за нея авансово са похарчени над 2 млн. лв.

Така от 2005 до 2009 г. рискът да не бъдат долекувани или да бъдат лекувани със съвсем друг медикамент е висял над 478 518 българи с онкологични заболявания. Те са получили за животоспасяващи и животоподдържащи лекарства 123,4 млн. лв.

,6 млн. изобщо не са стигнали до тях, а отишли за чиновнически заплати, ремонти и за закъсняло разплащане с доставчици, установи одит на Сметната палата. Скандалните резултати от него обяви председателят й Валери Димитров преди ден.

„За тези 4 години има сериозен провал в мениджмънта на Министерството на здравеопазването при доставката на лекарства за онкоболни отсече Димитров. (Какво още смята за одита председателят на Сметната палата – виж интервюто на 15-а.)

Периодът на проверката обхваща управлението на трима министри - Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев. (Какво казват те, виж каретата вляво.)

Върхът на чиновническото безхаберие са хвърлените на вятъра 2 млн. за информационна система. Тя е трябвало да внесе ред в заявките за лекарства.

Договорът е сключен през 2008 г. с „Консорциум 2 Верео С&Т" и е за 2 145 937 лева. Парите са изплатени авансово срещу представена от фирмата банкова гаранция. Сумата включва лицензи, хардуер, разработка, внедряване и обучение на персонала. Срокът за изпълнение е бил до 100 работни дни от датата на подписване на договора - 22 декември 2008 г." 24 часа" вчера опита да потърси мнението на компанията, ноне го получи.

През април 2009 година изведнъж се оказало, че лечебните заведения, в които трябва да се внедрява разработката, нямат компютри, интернет и електронни подписи.

Вместо разваляне на договора или поне корекции в него следва странна чиновническа активност, изразяваща се в над 10 работни срещи - за запознаване на междувременно сменените членове в работните групи с материята и нов начин и ред, по който групата да осъществява дейността си.

В същото време пациенти са чакали между три и шест и повече месеци без ясни критерии за това кой кога да получи лечение.

След първата "ножица", която орязва заявките за лекарства, минава и втора. Точно 9 пъти е прекроен бюджетът за скъпите лекарства - 8 пъти е ставало в посока намаляване въпреки растящите искания.

Първото пренасочване е през 2006 г. и е най-скромно - 765 000 лева вместо за лекарства отишли за обезщетения на уволнени здравни чиновници.

През 2007 година 8,6 млн. лева са пренасочени за ремонти в лечебни заведения, а през 2008 година 5 млн. лева са дадени за „заплати на персонал".

През 2009 година 18 млн. лева са орязани с мотив икономии заради кризата.

Допълнително парите за лекарства намаляват и от погасяването на стари неразплатени задължения към доставчици.

До 2009 година старите задължения са изчиствани още в първия месец на новата година. Към края на 2009 година обаче просрочените задължения вече са 31,4 млн. лева, върху които се начисляват и лихви

Въпреки това от 2006 до 2008 г. включително са оставали неразплатени фактурирани количества лекарства - средно около 9%.

В края на 2009 г. неплатените лекарствени продукти стигат 37,88% от годишния размер. Парите за тях са дадени като просрочени задължения с бюджета на министерството през 2010 г.

През 2008 г. са проведени 6 процедури за обществени поръчки, като всяка от тях е прекратена поради липса на оферти или недопуснат до участие кандидат.

Така остават недоговорени 5 лекарствени продукта - Tramadol, Clodronic, Acidestramustin, Cyclophosphamide и Cisplatin, установява одитът. През 2009 г. въпреки проведените процедури за поръчки недоговорени остават 7 лекарствени продукта за онколечение Asparaginase, Все Vaccine, Busulfan, Carmustine. Chlorambucil, Mercaptopurine и Tegafur Combination. Здравните чиновници не предприели нищо, за да облекчат режима на доставките.

"Многократното обявяване и прекратяване на обществени поръчки води до забавяне на сключването на договори с доставчиците, което увеличава съществено рисковете от неосигуряване на лекарствени продукти, както и от прекъсване на задължителни основни терапевтични схеми при лечението на пациенти", пишат одиторите.

Хаос царял и при планирането и разпределението на лекарствата. Във всички случаи спецификациите са изготвяни така че да се вместят в предвидените в бюджета средства, а не в съответствие с реалните потребности.

Няма приет документ, в който да са определени правилата, по които ще работи комисията, както и критерии за включване или изключване на лекарствени продукти, устанонява още докладът. Не е въведен ред за становища от национални консултанти или други експерти как да бъде направен най-добрият за пациентите подбор на лекарствените продукти.

Така някои лекарства изобщо не се получават, а други пристигат, но със закъснения от 20 до 40 дни. А курсовете на лечение са на 14 или 21 дни. Прекъсването може да е пагубно за пациента, заключава докладът.

Някои от препаратите се доставят в по-малки от заявените количества (напр. хормонални "Летрозол", бифосфонати"Зомета", както и наркотични обезболяващи).

Друти препарати, за които светила в онкологията твърдят, че са безалтернативни, също пристигат със закъснение, въпреки че по "приети и национални критерии лечението на този вид тумори не трябва да се прекъсва, тъй като това води до бърза прогресия и фатален край".

Такъв е случаят с Herceptin, който не достига за целия одитиран период от 4 години и при някои пациенти прекъсването е било до 8 месеца. 

Източник: в. "24 часа"