Скринингът е задължителен и след ваксиниране, подчертават експертиЗаболеваемостта от рак на маточната шийка може да бъде намалена 96% ако бъде въведен единен подход, включващ комбинация от ваксиниране на всички момичета преди започването на полов живот и скрининг на всеки 3 години на жените над 25-годишна възраст. Този извод на Националния раков институт на САЩ представи днес на журналистически семинар председателят на Българската асоциация по онкогинекология доц. Никола Василев. Водещият специалист е основен лектор в проявата, която е част от инициативата „Пациентите във фокуса на здравеопазването”. Основният акцент в презентацията е поставен върху новите правила за добра медицинска практика в превенцията на рака на маточната шийка, утвърдени през март тази година от Американските здравни власти в консенсус с Американското раково общество, Американската асоциация по колпоскопия и цервикална патология и Американската асоциация по клинична патология.

Доц. Василев обобщи изводите в препоръките така: между 21 и 29-годишна възраст се препоръчва прилагането на цитонамазка на всеки 3 години. ДНК изследване за HPV не се препоръчва нито като самостоятелен скринингов тест, нито като допълващ тест (ко-тест).

Във възрастовата група между 30 и 65 години добрата практика се свежда до изследване на цитонамазка на всеки 3 години или комбинация от цитонамазка и ко-тест за HPV на всеки 5 години.

Световните експерти са единодушни, че скринигът само с ДНК изследване за HPV не е препоръчителен, независимо, че отделни специалисти залагат големи надежди на него. Изключително важно е да се има предвид, че скринингът след анти-HPV ваксинация трябва да се провежда системно и да съответства стриктно на цитираните общи правила, а не по някакви олекотени схеми, подчерта доц. Василев.

Медийният семинар, който ще продължи два дни, се организира от Българското сдружение по превантивна медицина и Българското сдружение по иновативна медицина, с участието на пациентски организации. За първи път през тази година форматът включва участие  на психолози и преподаватели във Факултета по журналистика. Днес по-късно се очаква разширена дискусия с участието на д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и проф. Генка Петрова, президент на Българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (IFPOR)

zdrave.net