Скъпи лекарстваНЗОК се е превърнала в бутик, който заплаща основно лекарства, които са супер скъпи. Това каза в предаването „Добро утро, България" на ТВ7 директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рислки” д-р Дечо Дечев. По думите му, НЗОК се е превърнала в каса на привилегирована част от населението. Той уточни, че 75% от нейния бюджет за лекарства се дава за оригинални медикаменти, които са много скъпи, а същевременно част от тях са със съмнителен ефект. Според него НЗОК заплаща и в пъти повече, отколкото е нужно, за медицински изделия, които според него са с многократно завишени цени. В момента достъп до скъпоструващо лечение има определена част от населението, която в никакъв  случай не е в групата на бедните хора, каза той.
 
Д-р Дечев заяви, че е необходима сериозна проверка на нормативната уредба, на базата на която работи НЗОК. „Искаме МЗ да излезе от анонимната си роля и да стане коректор на цялата система, какъвто трябва да бъде”, каза той. Д-р Дечев отбеляза, че проблемите идат от това, че при нас 14 години вместо да се развива реформата, хаосът в системата става все по-голям. Според него това се дължи на факта, че МЗ и НЗОК отсъстват от контрола върху правилното развитие на реформата. „Не може 14 години нито един човек на касата или на МЗ да не е формулирал колко струват здравните потребности на българския народ”, каза той. Д-р Дечев отбеляза, че вероятно здравната система се нуждае от между 6 и 8 млрд. лв. годишно. Той напомни, че в момента общественият ресурс е около 3,5 млрд. лв., а неофициално се смята, че гражданите дават още толкова под масата. По думите му, ако това е вярно, управляващите системата трябва да намерят решение от къде да се вземат тези над 50%, които не се финансират в момента.
 
Председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров пък коментира, че проблемите в системата идват по-скоро от поведението на финансовия регулатор. Той отбеляза, че трябва да има контрол на индикациите за прием в болница и за изразходването на средства. Според него трябва да се помисли върху това дали след като много средства се дават под масата, не трябва да се въведе официално доплащането.