Ваксина срещу ракВаксина срещу рак - учени от руския град Красноярск са усъвършенствали ваксина срещу онкологични заболявания. В основата на разработката са дендритите – разклоненията на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от други клетки към определената цел.

Според откривателите на ваксината именно чрез тях се настройва имунната система на организма за борба с раковите образувания. Клетките стимулират Т-лимфоцитите, които обезвреждат всички чужди тела в организма, се казва още в съобщението.

Новата ваксина може да бъде използвана при лечението на онкологични заболявания заедно с лъчевата и химиотерапията. Според Андрей Савченко, ръководител на лабораторията за клетъчно-молекулярна физиология и патология към Института по медицина в Красноярск, задачата на лекарството е да стимулира дендрититеда унищожават навреме образувалите се в организма ракови клетки – в човешкия организъм ежедневно се образуват около 100 000 такива клетки.

Предвижда се изследванията за ефективността на новата ваксина да бъдат проведени до края на 2014 година и ако се окажат успешни, новият продукт да е на пазара още в следващата 2015 година.