цени на лекарства„Сметната палата ще каже в петък защо лекарствата са били скъпи, преди здравното министерство да въведе механизма за сваляне на цените им. Проверката на одиторите е вече към края си, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова вчера и допълни, че утре очаква те да й връчат доклада си.” Това четем днес в „Монитор”, който припомня, че проверката започна преди няколко месеца, когато стана ясно, че някои от медикаментите се търгуват на твърде високи цени.

Здравният министър каза това на VІ-ата национална среща по проект "Здраве и ваксинопрофилактика", чиято основна тема бе Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Всички издания отразяват събитието, като се фокусират върху ваксината срещу РМШ, която започва да се прилага безплатно на 12-годишни момичета и ще се заплаща от НЗОК.

„Всеки ден” обаче слага фокуса другаде. „Ваксините срещу рак на маточната шийка не само не влияят на коварната болест, а могат и да я активират, предупреждават лекари. В същото време майки на хиляди тийнейджърки се готвят да атакуват лекарските кабинети, за да ваксинират дъщерите си срещу рак на матката. Родителките са изкушени, след като здравното ведомство обяви, че вагиналната ваксина ще бъде безплатна за 12-годишните момичета”, четем във вестника.

Публикацията продължава: „Жените обаче масово не са наясно, че ваксините срещу коварната болест са опасни и крият купища рискове. Въпреки че трябва да борят т.нар. папиломавирусни инфекции, те често могат и да активират спящ вирус. Около 20 000 странични ефекта откриха лекари, след като ваксината беше използвана няколко години в Западна Европа и САЩ. Противораковата инжекция докара и над 100 смъртни случая веднага след поставянето й.” Вестникът пише още: „Лекари алармират, че проблемът е още по-сериозен заради факта, че никой доктор не изследва дали пациентът има поносимост към ваксината. При хора с автоимунни заболявания например поставянето на каквато и да е ваксина отключва животозастрашаващи болести и често е фатално.”

Бургаският „Твоят ден” ни запознава с факта, че МБАЛ „Дева Мария” става база за обучение на студенти. „От 1 октомври в МБАЛ" Дева Мария" във Ветрен ще се обучават студенти от университета "Проф. д-р Асен Златаров". (…) След получената акредитация в началото на миналия месец на МБАЛ "Дева Мария" за учебна база, на 1 октомври в болницата пристига и първата група студенти от 2 курс профил „медицинска сестра" от университет "Проф. д-р Асен Златаров"”, пише регионалното издание и допълва: „През следващите 4 години двете институции ще си сътрудничат и работят съвместно в стремежа за утвърждаване на висококвалифицирани кадри. Курсистите ще получат своята практическа подготовка в Хирургичния корпус на болницата, под методичното ръководство на специалистите по здравни грижи в лечебното заведение.”

Пловдивският „Твоят ден” пък ни информира, че проф. Чирков ще оперира в местната „Св. Мина”. „Бащата на българската кардиохирургия проф. Александър Чирков ще лекува пловдивчани в болница "Св. Мина" от догодина. Светилото на медицината ще дава консултации на сърдечноболни пациенти и ще прави съдови операции, уточни директорът доц. Георги Йорданов”, четем в изданието. И още: „Реално болница "Св. Мина" разполага с 90% от необходимата медицинска апаратура за интервенции. За липсващата техника проф. Чирков изготвил списък, за да се набави в най-скоро време.” Според директора на лечебното заведение, инвестициите няма да са много големи, но пък ефектът от идването на проф. Чирков в болницата ще е огромен.  „Новината за неговата визата се разчула бързо и в болницата вече идвали пациенти, които искали да се запишат за преглед, казаха от хирургичното отделение”, допълва „Твоят ден”. Вестникът уточнява, че проф. Чирков се е отказал от участието си в проект на частна болница, чието строителство спряло заради кризата.

zdrave.net