Ваксините срещу свински грип ще са безплатни за всички

Ваксините срещу свински грип този сезон ще са безплатни за всички българи, съобщиха от здравното министерство. Досега за тях не плащаха само деца, бременни и работещите в болниците.

Както "Сега" писа, към средата на септември срещу вируса са се ваксинирали едва 5614 българи. За сметка на това обаче ведомството купи огромно количество ваксини. През февруари МЗ даде 1.76 млн. лв. за 360 000 дози от по два приема, т.е. за общо 180 000 души. Ваксинацията започна от март. Срокът на годност на препарата изтича в края на т.г., съобщиха още от МЗ. Ведомството смята, че ще успее да усвои останалите количества, преди ваксините да станат негодни за употреба. В Кюстендил и Дупница вече започнаха да имунизират всички желаещи безплатно. Епидемиолозите очакват обаче два грипни щама тази зима - свински грип и т.нар. "Пърт". Безплатните ваксини на МЗ осигуряват защита само за първия.

В същото време в страната за пореден път липсват двете нови ваксини, които от 1 април са включени в Националния имунизационен календар и са задължителни за децата. "В МЗ вече са доставени 41 625 дози срещу пневмококи. Дозите се раздават на РИОКОЗ в страната, а чрез тях и на личните лекари", отговориха от МЗ.

От тази година децата задължително се имунизират с петвалентната ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце. Досега държавата не плащаше имунизация срещу хемофилус инфлуенце, причинителят на някои видове менингит, а децата получаваха четворна ваксина - против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. Включването на новите имунизации увеличи двойно бюджета за ваксини - от 13 млн. лв. на 26 млн. лв., и заради недостига на средства доставките постоянно се бавят.

Източник: в-к "Сега"