В последната година и половина в Европа и у нас се появиха изключително много нови дроги.

Това са т. нар. легални наркотици, защото те все още не са забранени от властите. Буквално се появяват всеки ден, а проблемът е на европейско ниво.

Това съобщи д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании. Специалистката обясни, че няма предвид популярната дизайнерска дрога (тя действа като останалите наркотични вещества, но силно уврежда мозъка, сърцето и др.- б. р.). Става дума за нови вещества, създадени на базата на съществуващите известни наркотици - примерно само с една променена молекула.

“Така се получава един напълно различен продукт, а веществото е легално, тъй като формулата му не фигурира в забранителните списъци”, каза д-р Райчева. Разновидностите се продават напълно законно, намират се най-вече в интернет магазините.

“По тази причина всички европейски държави в момента променят законодателствата си и включват всяко ново вещество в списъци. Но реалността показва, че трудно се наваксва с вписването им”, добави д-р Райчева. Като пример тя посочи “мутации” на мефедрона и наферона (и двете вещества са с ефект като на амфетамините и кокаина).

“Смята се, че основните производители на новите наркотични вещества са в Китай”, каза шефката на центъра. Тя и колегите й още не знаят за всички опасности, до които водят тези наркотични вещества, защото не са достатъчно изследвани. Но например за мефедрона, който стана популярен между 2007 и 2009 г., тръгвайки от Великобритания и Ирландия, вече има тревожни данни. Той причинява натрапчиво желание за приемане на нови и нови дози. В резултат на което употребяващите вземали доста повече мефедрон, отколкото са възнамерявали да употребяват.

в. Труд