Вестниците днес: Бивш затворник в спешното и аватар

Лекар от спешното отделение на пазарджишката болница, който е излежал присъда за изнудване на бременна жена като студент, е основен герой в днешната преса. “Преди повече от 3 г. Ангел Добрев с още двама състуденти казали на бременна жена, че трябва да й поставят ваксина, след което излъгали, че всъщност са инжектирали отрова. Поискали 200 хил. лева за "противоотрова". Впоследствие се разбра, че са инжектирали безобиден разтвор”, разказва за случая „Телеграф”. Добрев е осъден на година и 10 месеца, но го пуснали предсрочно - след година идва месеца, за добро поведение. След като излязъл на свобода, той подал молба до академичния съвет на Медицинския университет да продължи образованието си. Позволили му да се запише отново, като зачели първите 5 г. "Изкарах шестата година, която е почти само стажове. Завърших през януари т. г. с 5,80 - един от най-високите успехи. Имам само една петица", казва младият лекар, цитиран от „Труд”.

„Докато са били в затвора, Ангел Добрев и Веселин Грозев са били изключени от Медицинския университет в Пловдив. "След това дойдоха, подадоха документа за възстановяване и нямаше законови пречки, които да ги спрат да завършат образованието. Не може да им бъдат отнети правата, защото те са равни и приети като другите студенти. Съдът се е произнесъл единствено за виновността им", обясни доц. Георги Паскалев, бивш ректор на Медицинския университет в Пловдив. В съдебното решение не е постановено да не практикуват и учат медицина. "Оттам нататък те трябваше да решават, защото не става въпрос за юридически казус, а за морална категория - дали да станат лекари и да продължат или не", коментира доц. Паскалев”, четем в „Труд”.

"Дойде при нас - имахме 3 вакантни места за ординатори. Не виждам никаква сензация в това, защото той си е изтърпял наказанието и колегите са много доволни от работата му", е коментирал за "Монитор" шефът на болницата в Пазарджик д-р Пенко Кацарски. "Д-р Добрев е млад, интелигентен човек, който много бързо навлезе в задълженията си", не спират да го хвалят колегите му.

"Всеки човек в живота си има както хубави, така и лоши моменти. Това, което се случи с мен, е факт. Осъзнал съм напълно какво е било деянието ми и съм си платил за него със затвор. Всичко е отминало и нямам никакви задължения нито към съдебната власт, нито към когото и да било. Никой не трябва да се притеснява от това, което се е случило с мен. То е затворена страница. Дал съм Хипократовата клетва и вече всичко е друго", твърди самият д-р Добрев пред „Труд”.

Германия търси наши лекари, съобщават „24 часа”, „Труд” и „Стандарт”. “Германия изпитва недостиг на кадри в определени области и ще ги потърси сред безработните в Южна Европа. Страната ще привлича работна ръка основно от Испания, Гърция, Португалия, България и Хърватия”, е  казала шефката на Централата за посредничество на специализирана работна ръка от чужбина към федералната Агенция по труда Моника Варнхаген, цитирана от „24 часа”. Германия търси най-вече лекари,санитари, персонал за гледане на болни и възрастни хора, инженери, допълва изданието.

От същото издание научаваме и за амбициозен проект на руски учени – до 2045 г. да бъде създаден безсмъртен човек. Проектът "Безсмъртие" е част от общественото движение "Русия 2045". В него участват най-известните специалисти от области като създаването на изкуствени органи, бионични системи и устройства за обмен на информация между мозъка и компютрите, пише в. „24 часа”. Планът за продължаването на човешкия живот до безкрай е следният: отначало ще бъде изработен аватар- изкуствено тяло, което ще можем да управляваме със съзнанието си от разстояние. После, след като свикнем с новото тяло, ще се заемем с преместването на мозъка в него. А когато и той се износи, информацията може да бъде прехвърлена в изкуствен мозък. След като прехвърлим и съзнанието си в изкуственото тяло, няма да има никакви ограничения да подобряваме и усъвършенстваме това тяло. Например можем да го превърнем в нанооблак или холограма. Това ще открие цяла нова епоха - на безсмъртните неохора и суперхора. Първата стъпка към бъдещето и безсмъртието ни е създаването на руски аватар - изкуствено тяло, контролирано от съзнанието ни. Очаква се то да се появи на бял свят след 3 до 5 години, смята Дмитрий Илков, основател на движението "Русия 2045". Учените от движението планират първото масово производство на аватари да стартира през 2017 г., пише още „24 часа”.

zdrave.net