Шокова сутрин е изживяла вчера сестрата на премиера Бойко Борисов д-р Красимира Иванова, научаваме от днешния брой на в. „България днес”. От публикацията става ясно, че неонатоложката е участвала в израждането на близнаци, момче и момиче. „Раждането е определено като рисково, затова жената е приета по-рано за наблюдение в болницата”, твърди изданието. Бебетата са се родили в ранната сутрин с цезарово сечение. Мъжката рожба тежала 2,700 кг, а сестричката му - 2,100, пише още „България днес”.

За два по-сериозни медицински случая, съответно с положителен и отрицателен знак, съобщава днешната преса. Грешна 5-часова превръзка е довела до ампутацията при Милко, пише „24 часа”. „42-годишният Милко Михалев, чиято ръка бе ампутирана след коронарография, е бил с нисък хемоглобин, което е противопоказно за коронарография, каза Станислав Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Сдружението партнира на Медицинския одит при проверката в частната кардиологична клиника "Кардиолайф", при която се установяват груби нарушения”, четем във всекидневника. Констатирани са сериозни нарушения при извършената коронарография, допълва към темата „Телеграф”. По всяка вероятност процедурата, извършена от частната клиника "Кардиолайф" ООД - Варна, е била напълно излишна и не са спазени стандартите за обработка на пункционното място след манипулацията. След официално потвърждение на констатациите, пациентът ще може да осъди клиниката, допълва изданието.

„Извадиха тумори от сърцата на двама мъже”, гласи заглавие от „Монитор”. Две уникални операции на тумори в сърцата на мъже са направили кардиохирурзите в университетската болница за активно лечение "Света Анна"- София в рамките на три седмици. Това е съобщил нейният директор д-р Димитър Димитров вчера, цитиран от „Монитор”. „И двете злокачествени образувания извади ръководителят на Клиниката по кардиохирургия доц. Владимир Данов и неговият екип. По-големият тумор, който е с големината на топка за тенис, е бил в предсърдието на 41-годишен пациент. Заради задуха и нетърпимите болки, с които бил приет, лекарите го сложили на операционната маса веднага, още в петък вечерта. Борбата за живота му продължила 5 часа”, пише всекидневникът.

На страниците на вестниците във вторник са поместени и информации за повишаване броя на онкологично болните пациенти у нас – или поне така са изтълкувани изнесените данни за 30% ръст на потока от пациенти към ИСУЛ и 15% към Националната онкологична болница. „Тревожен ръст на онкоболните” („Земя”), „Раково болните повече от миналата година” („Република”), „15 на сто повече пациенти в Националната онкоболница” („Дума), „Рак убива България” („Всеки ден”), твърдят заглавията по темата. В. „Сега” пък коментира: „Липсват онколекарства? Няма драма – ГЕРБ ще дари”. Изданието определя като „популизъм отвъд всички граници на безсрамието” решението ГЕРБ да дари 1,2 млн. лв. от субсидията си на фонда за лечение на деца. Авторът се спира и на случващото се с лечението на пациентите у нас. „Една от най-големите и водещи болници - ИСУЛ, обяви, че спира приема на нови пациенти за химиотерапия за два месеца, защото няма достатъчно пари. Причината - в сравнение с 2010 г. онкопациентите нараснали с 30%, а парите - не. От здравното министерство, естествено, категорично отрекоха проблемът да е следствие на тазгодишното нововъведение лекарствата за рак вече да се купуват от самите болници, а не както досега - от МЗ с централизирани големи търгове. Елементарната логика сочи, че няма как болниците да купуват медикаменти на цените, които е постигало МЗ при конкурсите, защото, когато поръчваш 10 опаковки, цената е една, а когато поръчаш 100 - друга. И че от това ще пострадат по-отдалечените и по-малки онкодиспансери в провинцията, защото те купуват малки количества, постигат по-ниски отстъпки и ще имат по-малко медикаменти и направо провалени търгове поради липса на кандидати. Отделно има и нова методика за финансиране на онкоцентровете, за която те се оплакаха вече, че ги обрича на фалит. Тези две дадености карат самите болници да препращат пациентите си в столицата или да ги размотават - просто няма с какво да ги лекуват. Към това трябва да се прибави и трайната тенденция лекарите или да се преселват в по-големите градове, или направо да емигрират - резултат от крайно успешните реформи на няколко правителства, включително и това на ГЕРБ. Извън онкологията инструмент на сегрегационна политика са и прословутите лимити на здравната каса, които се разпределят по не особено прозрачен начин, така че големите софийски болници, където има "наши" директори, получават повече пари, отколкото пациенти имат, а малките едва оцеляват с орязаните си средства. Всичко това, естествено, значи, че пациентите от провинцията ще идват в София, защото нямат друг избор. Защото само в столицата има лекарства, специалисти и болници. Отвъд София всичко останало е мъртвило. В буквалния смисъл. Единствено ръководството на министерството отказва да проумее всичко това”, пише в. „Сега”.

 

zdrave.net