Нов български университет, Военномедицинска академия и частна фирма за телекомуникации разработват проект за въвеждането на профилактична телемедицина в България. Това стана ясно по време на кръгла маса „Новости и тенденции в развитието на телемедицината”, провела се вчера във ВМА. Един от участниците в  проекта - проф. Живка Винарова от НБУ обясни пред Zdrave.net, че към момента в България вниманието е фокусирано към клиничната телемедецина. „За нас тя е територия, в която има още много правни, финансови и други проблеми, които ще забавят интегрирането на телемедицината у нас. Затова ние сме се насочили към една територия, която е много свободна, много либерална и няма ограничения. Това е територията на профилактиката и промоцията на здравето. Идеята е да прехвърлим тази дейност, която досега беше концентрирана във физическия свят, във виртуалния свят чрез цифровизация на информацията, в системите на мрежите, в системите на Интернет. Искаме да активираме участието на пациенти при ползването на четирите типа профилактика, които в България за жалост не се използват достатъчно”, коментира тя.

Проф. Винарова обясни, че първата стъпка в проекта е изясняването на идеята и проблемите, които могат да възникнат, и едва след това ще се работи по осигуряването на каналите за връзка между лекари и пациенти. Планира се създаването на електронен портал, на който пациентите ще могат да се регистрират и да съхраняват своите здравни данни. Целта е осъществяването на експертиза от разстояние и оказването на въздействие върху пациента, така че той да се заинтересова за своето здраве, добави проф. Винарова. Тя отбеляза, че се водят преговори с ръководството на ВМА проектът да бъде реализиран на територията на лечебното заведение.

Въпросът от кога може да заработи такава система за онлайн консултации е технически, можем да го направим до няколко месеца. Това заяви началникът на ВМА ген. майор проф. Стоян Тонев. „Искаме да подобрим информацията на обикновения пациент и да му дадем възможност да получи вярната информация. В момента в Интернет има прекалено много информация, но е трудно да се отсее коя е вярната и коя не. Расте едно поколение, за което е вярно не това, което им се говори, а информацията в Интернет. Затова ни се иска да минем от класическия метод на брошури, на лекции към онлайн консултации. Като започнете от най-елементарните оплаквания и към какъв лекар да се насочи човек и свършите до това каква SPA процедура е подходяща”, каза той. Ген. майор Тонев добави, че ВМА и в момента извършва онлайн консултации, но по доста по-несъвършен начин от замисления в проекта. „В момента в сайтовете на отделните клиники се получават имейли и има един човек, който в края на деня отговаря на всички. Това стеснява обсега и се губи време. А това нещо ще бъде онлайн. Ще има лекари, които ще дават онлайн консултации. Това ще бъдат специалисти, работещи в системата на всички лечебни заведения към ВМА. Този тип профилактична телемедицина ще може да се ползва от всеки, като в по-голямата си част ще бъде напълно безплатно. Една част, която ще бъде професионална, ще бъде платена. Но тя ще бъде платена чрез регистриране на потребителя и конкретен абонамент”, заяви началникът на ВМА.

 

zdrave.net