Мерки срещу фалшифицирането на лекарства, които са регламентирани на европейско равнище, може да доведат до поскъпването на определени медикаменти. Това стана ясно днес на форум за лекарствената безопасност, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ). Причината за това е, че производителите ще бъдат задължени да въведат уникален идентификационен код на всяка опаковка на даден продукт, с чиято помощ ще се проследява пътя му чак до крайния потребител, обясни доц. Илко Гетов от Фармацевтичния факултет на МУ-София. Нововъведението обаче е в полза на пациентите, убедени са експертите.

Това е част от директивата за фалшифицираните лекарства и трябва да се въведе от 2014 г., обясни доц. Гетов.Лекарства Уникалният код няма да се прилага за всички лекарства, а само за тези, които са обект на най-чест риск, най-често се фалшифицират и най-често се употребяват. Те ще се посочват от Европейската лекарствена агенция. „Ако имаме комбинация от тези три неща, производителят ще бъде длъжен да въведе този уникален идентификационен номер за своя сметка”, обясни доц. Илко Гетов. Тогава на всеки етап от веригата за разпространение ще е ясно къде, колко опаковки и на кого са продадени, тоест продуктите ще могат да се проследяват по пътя им от производителя по потребителя. Освен че ще изисква сериозна инвестиция от страна на производителите, нововъведението ще струва около 300 евро на всяка аптека у нас за четци и нов софтуер. Всичко това би могло да доведе до поскъпване на някои лекарства, признават експертите.

Новите европейски правила дават възможност и пациенти да подават информация за неописани до момента нежелани реакции при употреба на лекарства. Сигналите обаче не могат да бъдат анонимни и във всички случаи трябва да има координати за обратна връзка. Лекарствената агенция пък ще трябва да потвърди истинността на сигнала. Нормативната уредба дава право на ИАЛ в такива случаи временно да спре или ограничи разпространението на дадено лекарство, да препоръча допълнителни проучвания на безопасността му, както и да уведоми Европейската агенция или Европейската комисия, ако проблемът е в държави от ЕС. Медицинските специалисти да бъдат активни при подаването на сигнали, ако забележат нещо необичайно при употребата на дадено лекарство, призова председателят на БАЛИ доц. Татяна Бенишева. Тя припомни, че производителите и в момента работят по европейските правила и са задължени да докладват неблагоприятни ефекти от употребата на своите лекарства като събират информацията от лекари и фармацевти. За миналата година в ИАЛ са постъпили 267 такива доклада.

Скоро лекарствата, които са под специален режим на наблюдение, ще бъдат маркирани по специален начин, съобщи доц. Илко Гетов. „В листовката на продукта и на неговата опаковка ще се появи черен триъгълник с върха надолу, което в бъдеще ще насочва вниманието на пациентите да бъдат особено внимателни, когато използват това лекарство, защото то е обект на продължаващ мониторинг и допълнително наблюдение по отношение на безопасността”, обясни той.

Експертите призоваха потребителите да бъдат особено бдителни, когато купуват лекарства чрез интернет, където вероятността да попаднат на фалшификат е по-голяма. Най-често се фалшифицират лекарства, които са популярни марки и се прилагат за често срещани заболявания – диабет, онкология, продукти за отслабване и еректилна дисфункция. Доц. Илко Гетов посъветва пациентите да пазаруват онлайн само от надеждни източници. В момента у нас има 11 аптеки, които са лицензирани да предлагат лекарства в интернет. За в бъдеще се предвижда на всеки сайт, който има право да продава лекарства онлайн, да се появява специфичен символ, регистрационен номер и информация за връзка с ИАЛ, за да е ясно, че сайтът е надежден.