Анемията и как да се справим с неяАнемията е болест, при която се наблюдава недостиг на хемоглобин в червените кръвни телца. Жените страдат от анемия два пъти по-често от мъжете и причината за това (като оставим настрана бременността, когато бебето "краде" от железните запаси на майка си) най-често се крие в неправилното хранене. Докато мъжете рядко опират до постна храна, жените сме по-придирчиви и често пропускаме да си набавим толкова нужното желязо чрез похапване на червено месо. Това е и най-голямата ни грешка, защото именно месото е най-големият враг на желязо-дефицитната анемия.

Симптомите на анемията са бледост, чувство на слабост и липса на енергия, а в по-сериозни случаи и недостиг на въздух. Често болестта протича без дори да бъде забелязана и засегнатите живеят спокойно с нея. Когато обаче се стигне до момента, в който ви е трудно да си поемете въздух, значи проблемът се е задълбочил и не може да се пренебрегва повече. Ако по някаква причина не консумирате месо и имате някакви съмнения, най-добре си направете кръвни изследвания. Не трябва да позволявате това състояние да стане хронично, защото може да доведе до по-тежки последствия.

Лекарят вероятно ще ви изпише лекарствен препарат, който ще подобри състоянието ви след двуседмичен прием. Важно е да не се отпускате веднага щом нивата на хемоглобина в изследванията ви скочат, а да си създадете режим на хранене, в който да присъстват много богати на желязо продукти.


Още по темата Как да избегнем и излекуваме анемиятаОсвободете се от постоянната умораЗелени шейковеАвитаминозаЖен-шенТова, което можете да направите за превенция на анемията, е много просто: достатъчно е да изяждате по една пържола седмично. Стига само да е телешка или свинска, защото пилешкото месо няма толкова високо съдържание на желязо. Нека в гарнитурата няма продукти с високо съдържание на калций, защото той възпрепятства усвояването на желязо в организма. Най-добре е да комбинирате пържолата със зелена салата. И ако някой ви хвали копривата и спанака заради високото им съдържание на желязо, имайте предвид, че за да си набавите нужното количество чрез тях, ще трябва да изядете по два килограма и от двете - това поне бяха думите на моят лекар, когато ме инструктираше как да се отърва от това досадно състояние.

Особено полезни са соковете от моркови и червена целина, като комбинация от двата зеленчука едновременно даже може да мине за вкусна. Веднъж-два пъти седмично може да закусвате с две сварени яйца, защото в жълтъка им се съдържа желязо. Ако обичате ядки, наблегнете на суровите бадеми и сушени сини сливи, праскови, кайсии, стафиди и смокини. Намалете консумацията на кафе и алкохол, защото и те възпрепятстват усвояването на ценни съставки от организма.

www.iwoman.bg