Фитнес за начинаещи – започнете сега!


Фитнесът представлява тренировка за тялото, състояща се от различни упражнения, чрез които се намалява стреса и се стягат мускулите. Физическото натоварване има за цел да стегне изцяло тялото, да подобри структурата му и да оптимизира неговите функции. Наблюдава се фитнес мода, характерна за младите хора, достигнали до извода, че фитнес залата е най-доброто място за сваляне на излишните килограми и поддръжка на тялото.

 

1.Няколко съвета за по-лесен старт:

Ако имате проблеми с  решаващия момент за старт или просто не се чувствате мотивирани, пазете тренировъчните си дрехи и уредите си ясно видими около дома Ви. Това ще Ви служи като аларма за припомняне, за да накарате тренировката да влезе в сила. Ще положите и по-малко усилия, като вече имате съоръжения, които са приготвени и готови за употреба, което означава, че няма да се заблуждавате с повече измислени от Вас извинения.

 

2. Тренировъчен екип

Повечето хора, които не се упражняват редовно, имат само един екип от подходящи тренировъчни дрехи. За съжаление, това прави лесна мисълта, че не са достатъчно професионални, ако сте ги закупили измежду другото и на по-ниска цена . Ако сте готови да похарчите повечев пари за закупуване на нови и ефективни тренировъчни дрехи, тогава ще бъдете по-склонни да ги носите и действително да ги накарате да работят!

 

3.Задавайте си постижими цели!

Ако причината да станете активни е да загубите много тегло или да тренирате, като си правите маратон, тогава може да бъде трудно и смущаващо да започнете да тренирате, защото целта Ви ще изглежда трудна за постигане. Важно е да си зададете малки постижими цели преди да започнете да тренирате, като например да вдигнете точно определена тежест (кг.)  или да я покачвате с малко за известно време до края на първата седмица. Можете също така да коригирате целите си. Ключът е да останете мотивирани и да постигнете своите краткосрочни и дългосрочни очаквания.

 

3.Бъдете готови да похарчите пари

Искате да тренирате у дома?

Машините и свободните тежести могат да бъдат скъпи. Фитнес членството може да струва също доста пари. Пазарувайте. Може да откриете, че има голяма разлика в цената в зависимост от това къде отивате. Ако сте решили сериозно да тренирате, тогава трябва да сте сериозни относно оборудването и дрехите, които използвате  и особено внимателни при избора на обувките.

 

Има цели магазини, посветени на обувки за тренировка, защото краката и тялото Ви се нуждаят от различни видове за различните видове упражнения. Обувките помагат за Вашето равновесие и поза, така че трябва да купите добри и удобни, независимо от това как изглеждат. Те могат да се износят лесно и редовно, така че трябва да ги сменяте на всеки четири или пет месеца, за да сте сигурни, че винаги имате подходяща подкрепа

4. Поемете отговорността!

Придържането към рутинни упражнения е трудно, особено когато отивате от само себе си. Най-доброто нещо, което може да направите, е да си намерите приятел, който да ви помогне да следите как и колко тренирате и да Ви помага да се придържате към графика си. Правенето на тренировки с приятел също помага, защото позволява да се грижите един за друг и да се предизвиквате взаимно.

 

5.Загрявка!

 

Не пропускайте подгряванията. Дори простото разтягане ще Ви помогне да подготвите тялото си за по-интензивни упражнения. Разработването на здрави и неподготвени мускули може да доведе до нараняване или разтягане на мускулите, което ще Ви накара да прекъснете кратката си тренировка. Загрявките помагат на мускулите Ви да са готови да изразходват енергията, необходима за упражнения и да бъдат по-възприемчиви към мускулните строителни хормони, които се освобождават.

 

6.Направете си график!

Ако не, помислете за това. Отчитайте часовете и упражненията си, за да следите напредъка си. Можете дори да си изтеглите приложение, което да Ви помогне или да влезете в социални медии и да позволите на приятели и последователи да действат като Ваши мотиватори. Подкрепата на приятелите и семейството може да бъде невероятен източник на мотивация.

7. Тренирайте всеки ден!

Този съвет може да Ви изглежда против това, което сте чували преди това. Повечето насрочени тренировки препоръчват поне един ден почивка между тренировки. Но ако имате проблеми с придържането към рутинна тренировка, може да искате да прескочите тези почивни дни. Това не означава, че трябва да работите усилено всеки ден, разбира се. Не трябва да тренирате  едни и същи мускули по дни. Но можете да направите кардио работа по дни назад. Ако тренирате всеки ден, най-добре е да запазите упражненията си кратки и прости, докато отидете във фитнес залата или да правите упражнения, които се превръщат в  неизменна част от Вашия график. След като си изградите навика да  тренирате, можете да увеличите интензивността на Вашите упражнения и да добавите почивни дни в тренировъчния график.

 

8.Яжте правилно!

 

Всеки треньор или професионалист, който говори с Вас, ще Ви каже, че само упражненията няма да  помогнат да постигнете целите си и че правилното  хранене е една от най-важните добавки за упражнения. Това не означава, че по време на тренировка ще намалите мощните барове и спортните напитки. Това значи да ядете здравословно = денонощно, така че тялото Ви да има нужните хранителни вещества, за да Яи помогне да се чувствате добре и да поддържате резултата от  тренировката.А сме убедени, че Вие не искате да провалите цялата упорита работа, която правите във фитнес залата, като ядете тонове сладки и мазни храни!

 

9.Останете хидратирани!

 

Питейната вода преди и след тренировка е важна, за да помогне на тялото Ви да поддържа здравословна хидратация. Това е важен съвет, който трябва да помните, когато работите. Дехидратацията е опасна и може да се случи бързо, ако не сте свикнали да правите енергични упражнения. Дори и да не се чувствате така, сякаш се потите или не се чувствате жадни, винаги е добра идея да пийвате глътка от Вашата бутилка вода между упражненията, така че тялото Ви да може да се справи с усилената работа, с която сте го натоварили.

 

10.Не се смущавайте.

 

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но повечето фитнес начинаещите се отказват или дори не започват, защото са сплашени от други гостуващи в залата.

Само не забравяйте, че мъжете и жените около Вас трябва също да са започнали от някъде. Ако все още не се чувствате комфортно, можете да наемете треньор, който да Ви помогне да станете експерт по използването на оборудването, да тренирате с приятел или да направите посещенията си по време, когато фитнес залата е по-малко претъпкана (в краен случай).

 

11.Обмислете всички възможности за упражнения

Много хора изпитват трудности да навлязат в рутинна тренировка, защото не са склонни да прекарват цялото си време във фитнес залата или мислят, че е скучно. Добрата новина е, че не винаги трябва да ходите във фитнес залата, за да тренирате. Освен вдигането на тежести и машините, има много други видове упражнения, които може да направите и които може да намерите за по-забавни и интересни, като  бягане, плуване, туризъм и т.н. Докато имате подходящото оборудване и множество видове упражнения, включени в същите дейности, можете да получите подобни резултати както във  фитнес залата. Това Ви дава възможност да запазите нещата интересни.

 

12.Награди се!

Ако се мъчите да намерите мотивация за поддържане на добра програма за тренировки и рутинни процедури, опитайте да използвате система за награди. Те обаче трябва да бъдат здравословни и полезни. Избягвайте да награждавате упоритата си работа във фитнес залата, като се възнаграждавате с мазен хамбургер или сладка закуска. Това не са наистина награди. По този начин ще върнете напредъка си и ще сте неудовлетворени, като забележите, че не сваляте килограми.

Добрите възнаграждения не трябва да включват храна. Може да се възнаграждавате с неща като гледане на филм или масаж. Ако има нещо, което да очаквате след приключване на тренировката, е по-вероятно да сте мотивирани да упражнявате правилно упражненията.

 

13.Поддържайте позитивно отношение.

В крайна сметка постигането на всяка цел в живота е свързано с правилното отношение. Започването на фитнес тренировките също е цел, която трябва да е обгърната с много ентусиазъм и вдъхновение, за да се постигне.