Случвало ли  Ви се е да искате да удушите партньора си  ,само защото не спира да хърка, а Вие от месеци не знаете що е то спокоен сън? Ако да, следващите редова са предназначени именно за Вас.

 

Разбира се, хъркащият няма никаква вина за състоянието си, но това не го прави по-малко дразнещо. Ясно е, че никой не си ляга с мисълта  „Ммм, тази нощ малко ще похъркам”. Това е състояние, което не може да бъде контролирано съзнателно.

Какво точно представлява хъркането?

По време на сън (при нормално дишане и съответно липса на хъркане) въздушният поток навлиза през ноздрите на носа след това преминава към мекото небце и към ларинкса без излишни завихряния.Хъркането се появява, когато се затрудни свободното преминаване на въздуха през носа или гърлото.Това води до завихряне на въздушната струя и вибрации на отпуснатите при сън меки тъкани - увула, сливици, меко небце, които са в задната част на гърлото.

За да се справим с хъркането не е нужно всяка нощ да щракаме с пръсти, издаваме странни звуци наподобяващи тропащи коне ,да подухваме в лицето на хъркащия или направо да го сръчкаме в ребрата. Да със сигурност тези методи вършат работа, но временно. Нужни са кардинални мерки, които ще решат проблемът с хъркането , ако не изцяло, то ще го сведат до минимум. Предлагаме ви три такива начина.

1.     Отслабване! Хората с наднормено тегло са много по-склонни към хъркане нощно време за сметка на слабите хора. Проучване показва, че 20% от хората с наднормено тегло, след сваляне на излишните килограми, спират да хъркат. Между другото, това е и една от основните причини за хъркането при дамите. Отърве ли се човек от излишните кг, несъмнено ще се пребори и с издаването на най-дразнещия звук по време на сън.

2.     Смяна на възглавницата. Звучи простичко , но понякога това е най-ефикасното решение за справяне с проблема хъркане. Използването на дебела възглавница пречи на вратните мускули да се отпуснат и по този начин се стесняват дихателните пътища. Ниската възглавница дава възможност вратът да стои в по-изправено положение и това облекчава преминаването на въздуха.

3.     Спане на една страна. Човек хърка, когато спи по гръб, тъй като тази поза притегля долната челюст. По-добре е да спите настрани или по корем. Ако не успявате да се отпуснете в друга поза, то повдигнете леглото при главата с 5 см, стига това да не предизвиква проблеми с кръвообращението. По този начин ще повдигнете брадичката си и главата ви ще заема правилната позиция по време на сън.