Напоследък все по-често се говори за цьолиакията. Това е т.нар.  глутенова непоносимост.  Какво точно представлява тя и как да разберем дали страдаме от нея,ще разберем в следващите редове.

 

Цьолиакията е заболяване на храносмилателната система, при което основното увреждане е локализирано в тънките черва. Болните имат непоносимост към протеин известен като глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика. В овеса се съдържа глутеноподобен белтък, които  действа по аналогичен начин , затова и той (овесът), също влиза в рисковата група храни.

Когато хората с това заболяване консумират продукти съдържащи глутен, тяхната имунна система предизвиква отговор, който уврежда тънкочревната лигавица. В резултат биват заличени вилите. Това са микроскопични образувания , които наподобяват човешки пръсти. Те са от изключително значение, защото с тяхна помощ се усвояват всички полезни хранителни вещества. Това е и  причината, страдащите от глутенова непоносимост да развият проблем с храносмилателната система, изразяващ се най-вече в трудното смилане на храната.

Цьолиакията е вид автоимунно заболяване , което се онаследява. Понякога генът остава скрит поколения наред и се проява изведнъж. Това е една от причините захранването с глутен при малките деца да бъде извършено в определени месеци и  определен ред. Най-подходящото време ,според СЗО и водещи диетолози и педиатри  е межу 6 м – 10 м , като се въвежда в рамките на месец непрекъсното по следната схема овес-ръж-ечемик-пшеница.

Какви са симптомите на цьолиакията?

Признаците и симптомите на цьолиакия може да варират значително и са различни при деца и възрастни.Най-честите признаци за възрастни са диария, умора и загуба на тегло. Възрастните също могат да получат подуване на корема и газове, коремна болка, гадене, запек и повръщане.

Въпреки това, повече от половината от възрастните с цьолиакия имат признаци и симптоми, които не са свързани с храносмилателната система, включително:

·        Анемия, обикновено в резултат на дефицит на желязо

·        Загуба на костна плътност (остеопороза) или омекотяване на костите (остеомалация)

·        Сърбеж, обрив на кожата с мехури (дерматит херпетифорс)

·        Увреждане на зъбния емайл

·        Главоболие

·        Нарушения на нервната система, включително скованост и изтръпване в краката и ръцете, възможни проблеми с равновесието и когнитивно увреждане

·        Болка в ставите

·        Киселинен рефлукс и киселини

Цьолиакията е сериозно заболявание, което не бива да се подценява, но това не означава, че страдащите от него не може да водят пълноценен живот. За щастие на пазара е пълно с разнообразни храни, които не съдържат глутен. Дори за любителите на хляба и хлебните изделия, има чудесни варианти, при това също толкова вкусни.