Есенен косопадИма сезони, в които косата не е лъскава, силна и почва да пада по-усилено. Кризата през есента често е резултат от слънчевите лъчите и прекомерното мокрене през ваканция, когато плуваме и прекарваме повече време на открито.

Върху възглавницата сутрин има купчина косми. Броите ги и изпадате в ужас – много са. Не звучи успокоително и обяснението на лекарите, че едни падат, а други се „раждат” и че това е част от естествената програма за обновяване. Не виждате нови.


Още по темата Ечемик при децаКълновете - здраве в една шепаКосопад - Как да се спасим от косопадаАвитаминозаОбикновено изтравниче Сложно е човек сам да определи дали падат забързано, като есенни листа още по-малко може да определи причината. Естественият процес на обновяване на косата има две паузи - есен и пролет. Случва се и не бива да е повод за тревога. Затова тест за състоянието є се прави между сезоните. А междувременно може да пробвате да я подсилите с подхранващи маски, лосиони и специален медицински  шампоан. Може да добавите и повече витамини в храната - авитаминозата е враг и на кожата, и на косата. Тя често е и резултат от различни диети. Недостигът на бета каротин, витамини С, Е и F “пият” силата на косата. Нейният „строителен” материал са белтъците, а витамин В и С є дават сили. Затова добрите храни за скалпа са месо, риба, черен дроб, орехи и цитруси.

Засиленото падане на косми може да е последица от „лятната” прическа - вързана на опашка, за да не топли и запарва врата или сплетена в плитка, тя не може да „диша”. Механичното дърпане травмира корените и може да доведе до главоболие.

Затова е по-добри да е пусната на свобода, а след миене да се разчесва внимателно с рядък гребен. Влажните косми се травмират по-лесно. Почнете разресването от края и постепенно преминете към корените.

Временно забравете за сешоара - попийте нежно и оставате косата да съхне на стайна температура.

Проблеми в семейството, съкращения в службата, пресрочени плащания - всичко това може
да срине нервите и засили косопада.

При стрес над 15 на сто от корените обявяват „стачка” и престават да работят, а космите умират. Ако стресът е продължителен или постоянен, има риск косата силно да оредее. Добрата новина е, че това е временно. Щом човек се справи с нервите, косопадът спира.

Всеки възпалителен процес особено болести на яйчниците и на щитовидната жлеза могат да редуцират броя им. Затова допринасят куп лекарства  и най-вече продължителният прием на антибиотици. Щом ги спрем, растежът се подновява.

„Ако косата пада обилно и видимо оредява, причината най-често не е сезонът, нито в прическата, а по-скоро в начина на живот, режима на хранене или хормонални проблеми. Лекарят трябва да установи това, а не сами да си броим падналите по възглавницата косми”, каза д-р Мариела Хитова.

Косъмът расте буйно – със скорост 0,3-0,4 милиметра в денонощие, а върху скалпа се веят между 90 000 и 140 000 косъма. И най-плешивият, и този с буйна коса имат еднакъв брой космени луковици. Разликата е, че при този с гъста коса луковиците са активни, а при плешивия "спят", взели са си отпуска, наложена от мъжкия полов хормон тестостерон. Той разписва командировъчното и така при някои хора "спящата фаза" продължава 2 пъти по-дълго. След това изниква слабичък косъм. А след година-две вместо него избуява мъх. После нищо. Остава лисо петно. Губим естествено по 100 косъма на ден, след Христова възраст обаче процесът тръгва на бързи обороти особено при мъжете - една трета от тях започват да олисяват най-често по темето и отстрани на слепоочието.

Жените губят повече коса в началото на менопаузата и при всеки хормонален проблем. Много фактори влияят върху загубата и е трудно да се каже кой е диригентът Списъкът на агресорите е дълъг - изрусяване, боядисване, изправяне със сешоар или често къдрене, маша преса и какви ли не елспособи - горят, изтъняват и начупват косъма. През годините всеки от тях стана някак по-нежен и щадящ.

Сешоарите по-скоро духат, отколкото сушат с топлина - това донякъде щади косъма. Маши и преси са със специално керамично покритие, което пази от нажеженото желязо. Въпреки това, ако усетите промяна, ограничете топлите процедури и направете интензивен курс за възстановяване. Най-ефективни са маските с витамини Е, С, от група В, каротин, пантенол, протеини от коприна и пшеница. Може да се използват след всяко миене на косата.

Боите преживяха истинска революция. Масла, които усилват действието на оцветителите, смениха амоняка. Те вече нямат неприятен, остър мирис, а включените в състава на маслото екстри подхранват скалпа и се грижат за косъма. 

в. Монитор