Анемията е състояние на кръвта, при което броят и/или размерът на червените кръвни телца е намален. Ролята на червените кръвни телца е да доставя кислорода от белите дробове до тъканите. Всяко намаляване на размера или количеството им води до спад на количеството транспортиран кислород. За щастие анемията може да бъде коригирана много лесно с промяна в хранителния режим или включване на хранителни добавки.

Има три вида анемия: такава, свързана с недостиг на желязо, на витамин Б 12 или на фолиева киселина. Чести симптоми на анемията са обща слабост, лесна уморяемост, трудности при концентрацията, бледа кожа, лека депресия и повишена склонност към инфекции.

Анемията, която се дължи на недостиг на желязо (най-често срещаният вид анемия), понякога се дължи на загуба на кръв. Жени с тежък менструален цикъл, децата и тийнейджърите са по-застрашени, а също и жените атлети, често подлагащите се на диети, бягащите дълги разстояния,  вегетарианците и веганите. Някои видове рак както и наличието на кървящи язви,бременност, кръвоизливи вследствие на травма също са рискови фактори за появата на анемия.


Още по темата Анемията и как да се справим с неяОсвободете се от постоянната умораЗелени шейковеАвитаминозаЖен-шен За да набавите необходимото на организма желязо, наблегнете на храни (като органичните продукти са за предпочитане), които го съдържат, като:

- стриди и миди

- животински органи като свински или телешки дроб

- сардини, риба тон и скариди

- пълнозърнести храни

- грозде

- кайсии, праскови, сини сливи и стафиди

- тиквени семки

Когато ядете храни, съдържащи желязо, или взимате хранителни добавки с желязо, осигурете си достатъчен прием на плодове и зеленчуци, богати на витамин Ц. Витамин Ц увличава усвояемостта на желязото. Ако пиете таблетки с желязо, е добре да го правите с прясно изцеден сок от портокал или грейпфрут. Друг начин да си набавите допълнително витамин Ц, е да изстисквате малко лимон или лайм във водата си.

Още няколко полезни съвета във връзка с превенцията на недостига на желязо са:

• Яжте много зеленчуци, особено кръстоцветните като броколито, зелето и карфиола.

• Не забравяйте да консумирате високо-протеинови храни като крехко птиче месо. Качественият протеин улеснява усвояването на желязото. Добавете и органично сирене и сурови, предварително накиснати ядки към менюто си.

• Разделете приема на таблетки с желязо на няколко пъти през деня. Колкото повече желязо поемете наведнъж, толкова по-малко количество се усвоява от тялото. Яденето на малки порции храна, съдържащи желязо, осигурява по-ефективното му усвояване.

Преди да започнете прием на хранителни добавки с желязо, проверете кръвните му стойности с лабораторен тест. Предозирането на желязо е не по-малко опасно от недостига му, ако не и по-рисково за здравето.

Другият често срещан вид анемия е дефицитът на витамин Б 12, известна като „злокачествена анемия“. Дори лекият недостиг на витамин Б 12 дава симптоми като необичайна умора и депресия. Дългосрочният дефицит на витамин Б 12 може да доведе до мозъчни увреждания и поражения върху централната нервна система.

Витамин Б 12 се намира в естествен вид в продуктите с животински произход. Десетте най-добри източници на витамин Б 12 са:

-миди и стриди

- говеждо месо и говежди дроб

- морски дарове и риба (особено хайвер, окотопод, скумрия, херинга, сьомга, риба тон, сардини, пъстъва, омар, рак и лефер)

- агнешко

- сирене

- яйца

Вегетарианците и особено веганите трябва периодично да изследват нивата на витамин Б 12 в организма си. Често приемането на витамин Б 12 под формата на хранителна добавка се налага при тях, а когато стойностите на витамина са твърде занижени - дори и инжекции.

Нерядко това, което изглежда като Б 12 дефицит, е всъщност недостиг на фолиева киселина. За да предотвратите това състояние, включете в дневното си меню храни които са богати на фолиева киселина (или витамин Б 9) като:

- леща, боб и грах

- зеленолистни зеленчуци като спанака

- аспержи и царевица

- пшеничен зародиш