контрацепция, хормонална контрацепция, мъже, хапчета и за мъжете, мъжката хормонална контрацепция
Хапче и за силния пол?

Въпреки че е още в експеримент, хормоналната контрацепция при мъжете се оказва ефикасна и реверзиблена. Една добра новина за жените, които желаят да споделят със своя съпруг тази отзоворност.

Поглед върху проучванията

Мъжът и жената не са равни в областта на контрацепцията. При жената списъкът на средствата е дълъг: диафрагма, женски презервативи, цервикални тапи, спирали, спермициди, връзване на тръбите, поставяне на пръстени, имплантанти, контрацептивни супозитории и, разбира се, таблетките. Но при мъжете възможностите са само две: презервативът и вазектомията. Първият не е напълно сизурен, незовото използване крие опасности от скъсване, изхлузване, алерзия, а втората - от окончателно прекъсване на фертилитета. Мъжете, които биха желали да се включат още по-активно в семейното планиране или жените, които биха желали да видят своя съпруг, споделящ тази отговорност, мечтаят за създаване на хапчета и за мъжете. Още е рано да кажем, че вече се произвеждат за ежедневна употреба, но изследванията върху хормоналната контрацепция за мъжете прозресират.

Прогестеронът спира продукцията на сперматозоидите

При жените контрацепцията се състои в поставяне овариите в "покой", изкуствено прекъсване на тяхната секреция на естрозените, стимулиращи продукцията на ооцити, с използване на прозестерон - хормонът, който блокира овулацията. При опитите, които се правят при мъжете, принципът е същият. Тестисите се поставят в покой с използване също на прозестерон, който спира продукцията на сперматозоидите. Съществуват и различия, които правят задачата по-трудна при мъжете. Това не е един овоцит месечно, който трябва да бъде блокиран, а милиони сперматозоиди, продуцирани ежедневно. Освен това прозестеронът има "анти-мъжко" действие, затормозвайки продукцията на тестостерона. Козато тестисите са в покой, този мъжки хормон не се продуцира в достатъчно количество и е необходимо липсата да бъде компенсирана. Съществува обаче рискът тестисите, поставени "за добро" в покой, впоследствие да възобновят "лошо" своята функция. Имайки предвид тези проблеми, изследователите увеличиха през последните 20 зодини опитите, да намерят адекватните дозировки на хормоните.

Ако и да е трудно да се намери добро решение на проблемите, неотдавнашно проучване показа, че мъжката хормонална контрацепция може да бъде ефикасна и преди всичко реверзиблена. Американо-австралийски екип доказа това, анализирайки досиетата на повече от 1500 доброволци, участващи в тридесетина опита, проведени между 1990 и 2005 зодина върху бъдещата мъжка контрацепция. Част от опитите имаха за цел пълното блокиране продукцията на сперматозоидите, съдържащи се в спермата, а друзата - само намаление на броя им. Изследователите установиха, че когато една сперма съдържа по-малко от 20 милиона сперматозоида в милилитър, зуби своята способност за оплождане.

Първата добра новина. Хормоналната мъжка контрацепция е ефикасна. Ефикасността, отчитана при двойките, които използват само този експериментален методи на контрацепция, варира между 97-100%. Цифри, идентични на тези на хапчетата при жените или на перфектното и системно използване на презервативите.

Втората добра новина. Хормоналната контрацепция, тестирана при тези тридесет опита показа, че и двата метода, с пълно или частично блокиране на продукцията на сперматозоидите, бяха реверзиблени. всички мъже, които взеха участие, след прекратяване на опитите възстановиха напълно нормален фертилитет. След спиране на третирането бяха необходими 3-4 месеца, за да може нормалната концентрация на сперматозоидите да се възстанови напълно. Учените установиха също, че приемането на малко количество липроблемът опира до нежеланите ефекти на тестостерона, козато се приема през устата, най-често акне и хирзутизъм. Предизвиква и смущения в метаболизма на мастите и функцията на черния дроб.

Инжекционното приложение на прогестерона за дълзо време под формата на ваксина би мозла да се счита за решение на въпроса. Но в момента тя теинизиращ хормон в началото на опита, блазоприятства бързото възстановяване на сперматозенезата.

Таблетка, гел или супозитории (свещички)?

Публикуването на тези резултати повдизна дискусията около евентуалното създаване на една "таблетка за мъж". Методите, използвани в опитите за тестиране на мъжката хормонална контрацепция, предвиждат инжекционно приложение на прогестерона с компенсация на тестостерона под формата на зел или супозитории. Най-добре е последният да бъде използван под формата на таблетка. Но не е осъществима. Инжектирането на прозестерон седмично, дори и месечно, рискува да бъде неприемливо. Това, което иззлежда възможно е едно хапче, съдържащо прозестерон, да се съчетае с тестостерон под формата на гел или супозитории. Успешното приложение вече на тестостерона под външна форма за коризиране на хормоналния дефицит в андролозията дава надежда и за външното му използване при този нов вид контрацепция при мъжете.

health.bg