КанелаКанела има някои доста невероятни ползи за здравето. Да, вкусът й  е невероятен, но това е само едно от малкото неща, които помагат канелата да има дълга история в различните култури по света. Изследванията дори я класират канела като една от най-популярните билки и лекарствени подправки, също и от гледна точка на това, че е мощен антиоксидант.
 
 
От къде идват всички ползи  от канелата? В кората на дървото от канелата има невероятни съединения, които подобряват здравето. Тези ползи могат да бъдат получени както от етерично канелено масло, така и от нейната пръчковидна форма, или в популярната и земна форма. Така че, ако искате нещо, което да има имунно-стимулиращ ефект, антимикробно, противовъзпалително и анти-диабетични свойства, канелата е подправката, която прави всичко това.
 
Хората обичат канела, заради нейната благоухайна миризма, но нека да разгледаме, защо трябва да си “подправим”  живота с канела.
 
Канела - Подобрява Мозъчните функции
 
Канела съдържа две съединения - канелен алдехид и епикатехин, и двете от които инхибират натрупването на тау протеин. Докато тауът присъства в редовна клетъчна структура, може да се натрупват и покачват мозъчните сигнали, които лекуват  болестта на Алцхаймер.
 
Канела - Предпазва сърдечното здраве:
 
Тъй като канелата има силни противовъзпалителни свойства, е доказано, че понижава  риска от висок холестерол, високо кръвно налягане и други форми на сърдечни заболяване. Свойствата на канелата могат да помогнат за намаляване  на нивата на лошия холестерол, като същевременно поддържат и добрите нива на холестерола. Също така помага срещу  съсирването на кръвта!
 
Канела - Помага в борбата срещу диабета
 
Канелата има антидиабетни свойства. С понижаване на нивото на кръвната захар и увеличаване на нечия чувствителност към инсулина, който е необходим, за да се балансират нивата на кръвната захар, това е билково лекарство за хора с проблем с диабета. При хората с диабет тип 2 се наблюдават положителни резултати върху кръвната захар, когато те  са използвали екстракт от канела.
 
Помага  при отслабване 
 
Канелата е богата на важни минерали, като калций и магнезий, от които имаме нужда всеки ден. Тъй като канела помага за регулиране на количеството на кръвната захар, която имате в кръвта след хранене, тя помага на стремежа ви за загуба на тегло. Канелата няма да свали с магическа пръчица няколко килограма за вас, но тя може да ви помогне, ако се храните здравословно и правите физически упражнения. Също така подобрява храносмилането, така че всичко да функционира добре от вътрешната страна.
 
Канела - Помага в борбата с алергии:
 
Съединенията и противовъзпалителните свойства на канелата са известни с борбата с алергични симптоми, чрез намаляване на възпалението и подпомагане срещу хистаминните реакции. Освен това, канелата помага  за стимулирането на имунната система, което носи голяма  полза за борбата с вируси и бактерии.
 
Канела - Поддържа кожата здрава и млада
 
Канела има невероятени антимикробни и антибиотични свойства, като се прилага като етерично масло на кожата, може да подпомогне за облекчаване на кожни раздразнения. Ако смесите няколко капки от етеричното масло с кокосово масло и постоянно го прилагате върху кожата си, тя  хидратира кожата и ще я държи да изглежда здрава и млада.