Палмово маслоПрез последните години палмово масло навлезе изключително много в ежедневието ни. Прочитайки съдържанието на кой да е хранителен (а и не само продукт), неизменно намираме палмово масло. Но какво всъщност знаем за него? Мненията са изключително противоречиви.  Някои смятат, че то е изключително вредно, други му приписват ползи. Каква обаче е истината? Да го консумираме или не?

Палмовото масло е органичен продукт, масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма (Elaeis guineensis). Има червено-оранжев цвят, богато на каротиноиди и палмитинова киселина. Втвърдява се при температура, по-ниска от 30°C. Характеризира се с типичен орехов вкус и приятен аромат. Широко се използва в хранителната промишленост, кулинарията, при производството на сапун, производства на стеарин, маргарин, а също така и като смазочен материал.

Палмовото масло е едно от малкото растителни масла, богати на наситени мастни киселини, на които са богати и животинските мазнини. Ето защо за разлика от растителните масла, то е твърдо, подобно на животинските, тъй като консистенцията на една мазнина се определя от съотношението на ненаситените и наситените мастни киселини в нея. Палмовото масло се използва в производството на маргарин и други заместители на кравето масло; то удължава срока им на съхранение, като запазва вкуса и цвета им.Дотук свършва и ползата от него.

Наситените мастни киселини увеличават нивото на холестерина в кръвта и провокират развитие на атеросклероза, тромбоза на съдовете, сърдечни заболявания, затлъстяване. Затова палмовото масло е изключително вредно за хора от всяка възраст.

Маргаринът с палмово масло е изключително вреден за здравето! Освен палмово масло, той може да съдържа и хидрогенизирани растителни масла, които са не по-малко вредни за здравето. Получените в процеса на производството на маргарините трансизомери на мастните киселини са чужди за организма на човека; те слепват кръвните клетки, образуват тромби и повишават количеството холестерин в кръвта. Това води до диабет, онкологични тумори, импотентност и безплодие вследствие хормоналната недостатъчност при мъжете, нарушение на обмяната на веществата, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, рак на гърдата и простатата.

За съжаление в нашата страна все още нямаме навика да четем сърдъжанието на етикетите на продуктите, които консумираме. Бихме ви посъветвали, когато пазарувате, освен цената да поглеждата и етикета на стоката.