Първият сигнал в ЕС за поява на замразена риба от радиоактивната зона 61 в Тихия океан след аварията във „Фукушима" е в Англия. Преди година в британската преса излязоха публикации, че в магазините им се продава риба от тази зона за улов. Веднага след аварията на 16 април 2011 г. Европейската комисия помоли страните членки на ЕС да извършват допълнителни проверки

на рибните продукти, произхождащи от основния риболовен район 61, определен от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) като рисков за радиация. Проверките трябваше да са на произволен принцип за наличие на радиоактивните изотопи йод 131, цезий 134 и цезий 137. За да се установи дали продуктите произхождат от район 61, трябва да се използват сертификатите за улов, предоставени за изпълнение на изискванията за справяне с незаконния, нерегулиран и недокладван улов, препоръчва ЕК като превантивна мярка. Във Великобритания това правят пристанищните здравни власти. Те вземат проби за радиоактивност на случаен принцип от рибните продукти от зона 61 в Пасифика, уловени след 16 април 2011 г.

Софийският отмени скока на таксите

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отмени вчера решението си за увеличение на студентските такси с 8%.

Изтъкната причина е случващото се в страната през изминалите седмици, както и масовите протести на студентите. Решението беше гласувано вчера с 22 гласа "за", 7 гласа "против" и 4 "въздържал се".

Предложението за отмяна на увеличението на студентските такси беше на ректора на СУ проф. Иван Илчев и то беше посрещнато с бурни възгласи "Силни сме" от протестиращите студенти. Те стояха в коридора на висшето училище, докато Академичният съвет обсъждаше и гласуваше предложението за таксите.