Черен бъз - Действие и приложение:

Чай от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.


В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване.

Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.

Черен бъз - Описание:

Черен бъз, кожни обриви, хемороиди, ревматизъм, билка, билки

Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

Черен бъз - Използвани части:


Още по темата Подагра (Хиперурикемия)ХемороидиПростатит - възпаление на простатната жлезаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIРазклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система.

Черен бъз - Начин на употреба:

От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъ­жички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. Напоследък всред народа широко популярно е приготвянето на воден извлек и сироп от цветове на бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер, течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.

От плодовете на бъза се приготвя сгъстен пулп или мармалад, който се упот­ребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози. Може да се приготви и извлек от 1/2 лъжица изсушени плодове и 250 см3 вода.

Черен бъз - Лечебни съставки:

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

Черен бъз - Къде се среща?

Расте покрай реките, из храсталаците и в населени места в цялата страна.