ХемороидиХемороиди – Описание

Хемороиди – Видове

Хемороиди – Причини

Хемороиди – Симптоми

Хемороиди – Диагноза

Хемороиди – Лечение

Хемороиди – Билколечение

Хемороиди – Профилактика
 

Хемороиди – Описание

Хемороиди представляват разширени венозни съдове в областта на долната част на ректума (правото черво) и ануса. Те се образуват поради повишено налягане във венозната система, най-често поради запек или бременност.

Хемороидалните венозни съдове са нормални структури в аноректалната област. Поради богатото им кръвоснабдяване, разположение, много чувствително към травми, и склонността им към набъбване и пролабиране (излизане навън през ануса), тези съдове са честа причина за оплаквания в аналната област. Симптомите при хемороиди могат да варират от леко изразени, като сърбеж, до значително притеснителни, като кървене.

Въпреки, че хемороиди са често диагностицирано състояние в клиничната практика, много пациенти се срамуват и не търсят лекарска помощ. Ето защо точната честота, с която се срещат хемороиди, е трудна за определяне.

Не бива да се забравя, че анусът и правото черво са обект и на по-сериозни заболявания (злокачествени образувания), които трябва внимателно да се изключат, преди да се приеме, че оплакванията се дължат на хемороиди.

Хемороиди – Видове

Според разположението си, се различават два основни вида хемороиди – вътрешни и външни.

 • Вътрешните хемороиди се разполагат в вътрешността на правото черво и не могат да се почувстват. Обикновенно те са безболезнени и тяхното присъствие може да се подозира при наличие на ярко червена кръв при изхождане (но кръвта може да се дължи и на злокачествен процес, който трябва да се изключи). Вътрешните хемороиди могат да пролабират – да излезнат през ануса и да станат видими.
   
 • Външните хемороиди са разположени под кожата, заобикаляща ануса. Те могат да се почувстват, когато се издуят и предизвикват сърбеж, болка или кървене при изхождане. Значителна по сила болка настъпва, когато в разширения венозен съд се образува съсирек, т.е. настъпва тромбоза. 

Хемороиди – Причини


Още по темата ЖълтурчеВодно пиперичеХемороиди - лечение и профилактика - Хемороиди
Общоприето е мнението, че диетите с намалено съдържание на фибри, водят до твърди фекалии, които причиняват затруднено изхождане, съпроводено с силни напъни. Това повишено налягане води до уголемяване на хемороидалните венозни съдове. Бременността, както и други състояния, водещи до притискане на венозните съдове в коремната кухина, също нарушават нормалното дрениране на кръвта от хемороидалните венозни съдове, причиняват венозен застой и последващо разширение на съдовете, и поява на т.нар. хемороиди. Продължителното седене на тоалетната чиния (например при четене) също води до нарушено дрениране на кръвта от венозните съдове в областта на ануса и правото черво. С напредване на възрастта, отслабват поддържащите структури и тъкани в областта на ануса, което улеснява настъпването на пролапс.

Други рискови фактори за развитие на хемороиди включват следните:

 • Продължително седящо положение;
   
 • Фамилно предразположение;
   
 • По-висок социално-икономически статус (вероятно причина за това е по-често срещаното затлъстяване, поради прехранване с високо калорична храна);
   
 • Хронична диария;
   
 • Злокачествено заболяване на дебелото черво;
   
 • Чернодробни заболявания;
   
 • Затлъстяване;
   
 • Травми на гръбначния стълб;
   
 • Намален мускулен тонус в областта на ануса;
   
 • Хирургични интервенции в областта на правото черво и ануса;
   
 • Епизиотомия;
   
 • Възпалителни заболявания на червата, като улцеративен колит и болест на Крон;
   
 • Хомосексуални контакти;

Хемороиди – Симптоми

Кървенето от ануса е най-честият симптом при наличие на хемороиди. Кръвта обикновено е ярко червена и може да се наблюдава като капки или кървави ивици по тоалетната хартия. Значение има количеството, цвета и времето на кървенето. По-тъмната кръв или кръв, примесена с фекалиите, са съмнителни за кървене от по-горен отдел на червата.

Пациентите с тромбозирали външни хемороиди се оплакват от остра и силна болка. Тя е най-силна около 48-72 час и след това постепенно намалява. Поява на анална болка, при липса на тромбозирали хемороиди, най-вероятно се държи на абсцес или анални фисури (цепнатини). Около 20% от пациентите с хемороиди, имат и съпътстващи анални фисури.

За пролапс на хемороиди се говори, когато вътрешните хемороиди се спускат през правото черво към ануса и излизат през него. Пролабиралите вътрешни хемороиди могат да се усетят като бучка извън ануса. Те могат да внимателно да се избутат обратно през ануса, но това не води до излекуването им. Ако не могат да се избутат обратно в червото, те най-често се подуват и увеличават размерите си. Заклещването на пролабирали хемороиди е много болезнено и изисква незабавна лекарска намеса.

Освен кървенето и болката, наличието на хемороиди може да предизвика силен анален сърбеж, а също и постоянни позиви за дефекация (изхождане).

Хемороиди – Диагноза

Диагнозата хемороиди се поставя най-често на базата на данните от оплакванията на болния и от физикалния преглед. Взема се под внимание давността на оплакванията, минали заболявания, прием на лекарства.

Извършва се оглед на ануса и последващо ректално туширане – лекарят въвежда показалеца си в ануса на пациента, като използва стерилна мазнина за намаляване на дискомфорта. Това просто изследване може да е много информативно и не бива да се пропуска. Още на този етап може да даде информация за наличие на хемороиди или да постави съмнение за наличие на злокачествен процес в аноректалната област. Понякога се извършва аноскопия. С помощта на къса оптична техника, снабдена със светлина, се изследва вътрешната част на ануса и малка част от правото черво. При наличие на примесени с кръв изпражнения, както и при съмнения за злокачествен процес, може да се наложи извършването на сигмоидо или колоноскопия. При тях, под обща анестезия, се извършва цялостен оглед на дебелото черво и се взема биопсия (парченце тъкан) от съмнителни формации в червото.

При по-сериозно кървене, както и при кървене с по-голяма давност, на пациента се взема кръв за пълна кръвна картина - изследва се хемоглобин и хематокрит. Ако пациентът е на лекарства за разреждане на кръвта (варфарин), се изследва протромбиново време или INR, за определяне на съсирваемостта на кръвта.

Хемороиди – Лечение

Съществуват няколко метода за домашно лечение на хемороиди, които включват топли седящи бани, промени в диетата, средства омекотяващи изпражненията, упражнения, различни медикаменти под форма на свещички и кремове. Радикалните методи включват различни хирургични процедури – превързване, склеротерапия, лазер-терапия, хемороидектомия. Процедурите, които се прилагат в домашни условия имат за цел да облекчат оплакванията на пациента, но те не могат да премахнат разширените хемороидални съдове.

Топли седящи бани – при тях пациентът сяда във вана с топла вода за около 15-20 минути. Тези бани могат да намалят възпалението. Важно е след процедурата, аналната област внимателно да се подсуши, за да се избегне раздразнение на околната кожа.

Диетични промени – те включват повишен прием на течности и храни, богати на фибри. Тези промени водят до отстраняване на запека и намаляване на налягането в аналната област при изхождане, ограничаване на подуването и кървенето на хемороидите.

Лекарства за омекотяване на изпражненията – те могат да облекчат болката при дефекация, но трябва внимателно да се прилагат при вече оформени хемороиди, тъй като течните изпражнения повишават риска от инфектиране.

Промени в активността – хората, които страдат от хемороиди, трябва да избягват седенето за дълги периоди от време. Те могат да използват специални гумени възглавнички, с кръгла форма с дупка в средата (с форма на поничка).

Физическа активност – тя спомага за намаляване на запека и осигурява редовни изхождания. Важно е пациентът да се изхожда веднага при поява на позиви за дефекация, тъй като сдържането води до втвърдяване на изпражненията и запек.

Локални средства – за облекчаване на симптомите при хемороиди се прилагат голям брой кремове, мехлеми и свещички. Те обаче не лекуват трайно хемороидите. Някои от тях съдържат кортикостероиди или обезболяващи съставки, които намаляват възпалението и отока.

Хирургични методи за лечение на хемороиди

Съществуват различни хирургични методи за лечение на хемороиди. Те са метод на избор при пациенти с постоянни болки или обилно кървене.

Превързване на хемороидите – прилага се в амбулаторни условия. Хирургът поставя специални еластични връзки около основновата на резширените венозни съдове, което води до нарушено кръвоснабдяване и „изсъхване” на хемороидите. Около два дни след интервенцията може да има чувство на дискомфорт и леко кървене.

Склеротерапия – при нея се използват химични вещества, които инжектирани в хемороидите, водят до намаляване на размерите им и зарастване.

Лазер терапия – използва се при вътрешни хемороиди.

Хемороидектомия – това е оперативна интервенция, която се извършва в болнични условия и под упойка. При нея се премахват изцяло разширените венозни съдове. Това е най-радикалният подход и има най-малък шанс за нова поява на хемороидите след отстраняването им. Едновременно с това има и риск от усложнения, които включват инфекция, кървене и стесняване на ануса от съединителната тъкан, която се образува при зарастване.

Хемороидектомия със стаплер – това е нов метод в премахването на хемороиди, който бързо стана метод на избор за лечение на по-тежките форми. С помощта на специално устройство (стаплер) се стеснява отпуснатата поддържаща тъкан, която е позволила на хемороиди да се спуснат надолу към ануса (да пролабират). Този метод е по-бърз и по-безболезнен за пациента, но при него не се премахват самите хемороиди.

Хемороиди – Билколечение

Някои растения притежават свойствата да укрепват кръвоносните съдове и да облекчават симптомите при хемороиди.

Биофлавоноидите влизат в състава на някои растения и притежават свойствата да стабилизират и подсилват стените на кръвоносните съдове, а също и да намаляват възпалението. Биофлавоноидите намаляват аналния дискомфорт, болката и кървенето, като в същото време нямат странични ефекти и могат да се прилагат и при бременни. Главен източник на биофлавоноиди са цитрусите. Препарат, който представлява извлек на цитрусови флавоноиди, е Дафлон.

Хамамелисът също се прилага при хемороиди. Използват се кората и листата на растението за външна употреба - под форма на мазила и отвара. Счита се, че хамамелисът намалява кървенето, благодарение на адстрингентното си действие. Той също облекчава болката, сърбежът и подуването.

Рускусът (месарска метла, иглица) намира приложение в терапията на хемороиди и варикозни вени. Той тонизира венозната стена и намалява отока на тъканите. Прилага се под форма на капсули или чай. Рускусът не бива да се прилага при хора с високо кръвно налягане, с доброкачествена простатна хиперплазия, бременни жени и кърмачки, както и от хора, приемащи т.нар. МАО – инхибиторни лекарства.

В народната медицина конският кестен отдавна се прилага за подобряване на състоянието при разширени вени на крайниците и при хемороиди. Счита се, че активното вещество на конския кестен е есцин. Той намалява отока и възпалението, и подобрява състоянието на венозните стени. Конският кестен се прилага под форма на капсули, чай или външно – под форма на компреси.

Хемороиди – Профилактика

Рискът за развитие на хемороиди може да бъде намален със спазването на подходящ хранителен режим, който включва богата на влакнини храна и течности в достатъчно количество. Едновременно с това трябва да се увеличи физическата активност, тъй като тя допринася за предотвратяване на запека.