Лекарствата трябва да се пият с чешмяна вода, защото напитки като мляко, минерална вода, сок, бира или вино могат понякога да променят ефекта им

Лекарствата трябва да се пият с чешмяна вода, защото напитки като мляко, минерална вода, сок, бира или вино могат понякога да променят ефекта им, предупреждават специалисти от германската Асоциация на фармацевтите, цитирани от ДПА.

Млякото съдържа калций, който се свързва с лекарствата и може да им попречи да попаднат в кръвта. Това е причината млякото и млечните продукти да намаляват ефективността на някои активни фармацевтични съставки, например в тироидните хормони, лекарствата за остеопороза и много антибиотици. Дори капка мляко в кафето е достатъчна, за да повлияе върху ефективността на медикаментите.

Същото важи и за соковете, обогатени с калций, както и за богатата на минерала вода. Няма проблем, ако между приема на лекарство и приема на калций са изминали един или два часа.

Сокът от грейпфрут, от друга страна, може да подсили както ефекта на лекарството, така и страничните му ефекти. Той потиска ензимите в тялото, които отговарят за разграждането на много медикаменти, обясняват фармацевтите. Най-често сокът от грейпфрут оказва влияние върху лекарства за високо кръвно налягане, липидни метаболитни разстройства и други хронични заболявания.

Подобно взаимодействие не е наблюдавано след приема на лекарства с портокалов или ябълков сок. Медикаментите не трябва да се пият и с алкохол, тъй като спиртните напитки също взаимодействат с някои активни фармацевтични съставки. БТА

actualno.com