Мащерка - Действие и приложение:

Етеричното масло на мащерката  е съставено от 20-54% тимол. Тимолът е антисептик и е основната активна съставка в Листерин /Listerine/ вода за уста. Мащерката се използва срещу гъбични инфекции. Тя служи като природен дезинфектант. Преди появата на съвременните антибиотици, тя е била използвана за лечебни превръзки.

Като лекарство, мащерка се използва за респираторни инфекции, кашлица и бронхит -  под формата на тинктура, билков чай, мехлем, сироп или чрез вдишване на пара. Тъй като мащерката е антисептична, сварена във вода и охладена, е много ефективена срещу възпаление на гърлото

Мащерка - при лечение на кашлица и бронхит

Възпалението обикновено изчезва до четири – пет  дни. Тимолът и други летливи компоненти, които се съдържатв листата на мащерката са липидо-разтворими и оказват антимикробно дейстие.  В традиционната ямайски практика след раждане се дава чай от мащерка на майката. Окситоцинът предизвиква контракции на матката и по-бърза доставка на плацентата . Мащерката има дезодориращо и дезинфекционно  действие.

Тя действа антисептично и помага срещу  възпаления по кожата. Мащерката отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Бани направени с  мащерка лекуват заболявания на дихателните пътища и действат успокояващо на нервната система. Компреси с мащерка са подходящи за мазна кожа. При изпотяване на краката и дланите се прави запарка с мащерка. При екземи, гнойни пъпки и сърбежи се използва крем от мащерка.

Мащерка - Описание:


Още по темата ДифтерияЛарингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаАкнеФарингит. Възпалено гърлоХомеопатията като помощник на психосоматичната медицина Мащерката е от около 300-400 вида ароматни  тревисти растения  от семейство Устноцветни, растящо в Европа,   Азия и Северна Америка. Мащерката е многогодишно полухрастовидно растение . Стъблата му са тънки, на височина достига до 50-60см, листата са зелени и са подредени в срещуположни двойки. На форма са овални, малки и ненарязани, между 4 и 20 мм на дължина. Цветовете са в гъсти терминални съцветия. Представляват неравни чашки с цепната долна устна и триделна горна устна. Венчето е дълго 4-10 мм, тубуларно, цветовете са бледолилави до бели. Тя може да се размножава чрез семена, издънки или чрез разделяне на вкоренени часи на растението. Мащерката най-добре вирее в горещи,  слънчеви места с добре дренирана почва. Обикновено се засажда през пролетта,  и след това расте целогодишно. Някои сортове мащерка могат да устоят на отрицателни зимни температури. Диворастяща мащерка се среща в планинските възвишения .

Древните египтяни са използвали мащерка за балсамиране.   Древните гърци са я използвали в техните бани и са я изгаряли като тамян в храмовете си,  вярвайки, че тя е източник на смелост.   Смятало се е,  че разпространението на мащерка в цяла Европа  е благодарение на римляните, тъй като те се използват за пречистване на стаите си и да "даде ароматен вкус на сирене и ликьори."

Мащерка - Използвани части

Използват се цъфтящите надземни части на растението.

Мащерка - Начин на приложение:

  • Компрес от мащерка: Една супена лъжица изсушени листа и цвят се залива с около 300-400 г вряща вода и се оставя да кисне 15 минути.
  • Крем с мащерка: Засегнатите участъци се мажат вечер след почистване. Кремът се приготвя от 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена чаша вода, 50 грама безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Мащерката се запарва във водата и се оставя да кисне покрита 30 минути. После се прецежда. Маста и маслото се топят заедно на водна баня при постоянно бъркане. Долива се отново затоплената отвара от мащерката. Сместа се държи добре затворена в порцеланов съд на хладно.

  • Запарка от мащерка: Една шепа от изсушената билка се залива с един литър вряла вода и се оставя да престои така една нощ, след което се прецежда. Краката и ръцете се потапят многократно в течността.
  • Чай от мащерка: чаена лъжица се залива с 200 мл. вряла вода и се запарва 5-10 мин.

Мащерка - Лечебни съставки:

Мащерката е богата на етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др.

Мащерка – Къде се среща?

Мащерката най-добре вирее в горещите, слънчеви места с добре дренирана почва. Обикновено се засажда през пролетта и след това расте целогодишно. Някои сортове мащерка могат да устоят на отрицателни зимни температури. Диворастящата мащерка се среща и в планинските възвишения.