Хмел, противовъзпалително, отхранващо, спазмолитично, билка, билки

Хмел - Действие и приложение

Като лечебно средство хмелът се използва за лечението на различни заболявания:

• кръвоносна система – при анемия, пречиства кръвта;

• сърдечносъдова система – сърдечни заболявания, гръдна жаба;

• нервна система – успокояващо действие, при климактерични нервни оплаквания, при алкохолен делириум, хистерия, безсъние, нервна възбуда, чувство на безпокойство, нервно разстройство, невралгия, намалява чувствителността при болка;

• храносмилателна система – подобряване на апетита, лошо храносмилане, чревни спазми, колит, синдром на раздразненото черво, глисти.

За лечебни цели хмелът се използва при доста заболявания.  Растението има диуретично действие, възбужда апетита и подобрява храносмилането.  Хмелът пречиства кръвта. Отвара, която се прави от хмел, се препоръчва при възпаление на жлъчните пътища, жлъчния мехур, при безсъние, климатерични нервни оплаквания, нервна възбуда. При артритни и ревматични болки се използва под формата на намазка. Като мехлем може да се ползва при оплешивяване. Хмелът понижава високата температура, облекчава болките, възпаление, елиминира отровите, които се натрупват в тялото. Под формата на компрес той се използва за лечението на възпаления, синини, отоци, изгаряния, ревматични болки. Помага при лечение на жълтеница, понижава функцията на черния дроб.  Има изключително благоприятно действие за лечение на камъни в бъбреците, заболявания на пикочния мехур, задържане на вода в организма, прекомерно производство  на пикочна киселина.  Хмелът помага при заболявания на дихателната система – кашлица. Ползва се за обуздаване на прекомерната сексуална активност и при сперматория.

Растението има антисептично действие, понижава високата температура, нервоуспокоително е, има сънотворно действие, екстрактите от хмелови шишарки имат естрогенно действие.
Хмелът се използва и като козметично средство. Масло от хмел се използва за направата на кремове и други продукти за подхранване и омекотяване на кожата. В СПА центровете се правят бирени бани с цел  регулиране на потоотделянето.

Хмелът е основна суровина за пивоварните.
Хмел не трябва да се приема при инсулт, инфаркт на миокарда, стенокардия. Също така не се препоръчва приемане на големи дози или продължителна употреба на билката. По време на кърмене е възможно да намали лактацията и не е препоръчително да се използва.

Хмел - Описание


Още по темата АвитаминозаЦистит - дигноза, симптоми, лечениеАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеЯзва на стомахаБезсъниеМелатонин - естественият хормон на съня. Melatonin Хмелът е многогодишно тревисто увивно растение от семейство Конопови. Стъблото му е дълго до 8м.,то е кухо и грапаво, има кукички, с които се захваща за околните обекти. Листата му са назъбени, длаковидни. Горните  са триделни заострени, а долните- петделни цели.

Женските образуват съцветия – класовидни . Те наподобяват шишарка. Разположени са в пазвите на люсповидни зеленожълти прицветници, като образуват шишарковидни съцветия, които достигат около 4-5см. Мъжките образуват съцветие- метлица с 5 тичинки и 5 листчета . Плодът на растението наподобява сплеснато орехче, което е сивкаво и яйцевидно, то е дълго около 2-3мм.

Разнообразието на сортове на хмела е изключително, но главно те се разделят на ароматични и горчиви. Основният качествен показател при производството на хмел е съдържанието на алфа-горчиви киселини.

Хмел - Използвани части

Използват се шишарковите съцветия, които съдържат етерични масла.

Хмел – Начин на употреба:

• Вътрешно : 1-2 чаени лъжици сухи шишарки се накисват за 2 часа в 300мл вряла вода. След като се изцеди, отварата се приема 3 пъти дневно по 100мл.

• При силно потене и загрубяла кожа: към вана с топла вода и се излива 1л. бира. Потапя се цялото тяло във ваната и се стой до половин час. Потенето се намалява и кожата става гладка и мека.

• отвара от хмелови шишарки : хмеловите шишарки се намачкват и се поставят в 300мл вода, след което се варят около 15 минути. След като се прецеди отварата, трябва да се постави на тъмно и хладно мято. Използва се като лосион за омекотяване и почистване на кожата.

• при тромбофлибит : в кипяща вода се поставят 2 супени лъжици смлени шишарки от хмел, вари се около 15 мин и след това трябва да кисне 1-2 часа. Приема се по 4 пъти дневно по 1 чаша. Може да се използва и във вид на компрес.

• При оплешевяване и косопад: прави се смес от хмелови шишарки –около 25 грама, корени от репей –около 30гр, коприва- около 25гр, цвят от невен -25 грама, сместа се смила и се поставя в половин литър вряла вода. Вари се 20 минути,  след което трябва да престой 4 часа.

• При проблемна менструация: в половин литър кипяща вода се добавят 2 супени лъжици шишарки от хмел, вари се около 6 миниту и после трябва да кисне около час. Приема се ½ чаша 3 пъти на ден.

• При екземи: смесват се изшушени шишарки/50гр/ от хмел и бутрак /50гр/ след това се смилат. Две супени лъжици от получената смес се прибавят към половин литър вряла вода, като се оставя да ври 5 мин. След това запрката се оставя да престой 2 часа. Приема се по ½ чаша , четири пъти дневно. Под вид на компреси може да се използва и външно.

Хмел – Лечебни съставки

Активните съставки на Хмела включват флавоноиди, херниарин, дикумарин, умбелиферон. Той има болкоуспокояващо, антисептично, диуретично и успокоително действие.

Хмел – Къде се среща?

Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна до 1000 м надморска височина. Цъфти през месец май - август.