Тютюнопушенето е най-честата причина за рак на белия дроб и увеличава риска от развитието на други видове рак.

Изследване, извършено от Националния институт за сърдечни белодробни и кръвни заболявания (NHLBI) на САЩ, потвърди, че програмите за отказване от пушенето, които включват физическа активност, имат по-голям процент на успех в дългосрочен план.

В изследването са били включени лица на възраст от 18 до 65 години, пушещи най-малко пет цигари дневно през годината предхождаща проучването.

Преценяване на физическото и психическо състояние на пушачите продължавало седем седмици, последвано от 6 до 12 месеца проследяване, включващо периодично се преценяване поведението на пушачите, ново на физическа активност, мастния телесен индекс.


Още по темата Регистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеВъзможно е цигарите да изчезнат до 2050 г.Препарат от есенен минзухар може да унищожи раковите клеткиРак на белия дроб Всички участници били подложени на шестнадесет 60-минутни интервюта и на дванадесет 20-минутни телефонни сесии с цел преценяване на състоянието им.

Получавали също периодично информационна поща, касаеща програмата за отказване. Стремежът бил да се фокусира вниманието на пушачите към физическата им активност и откъсването от заседналия начин на живот.

    Целта на проведеното проучване била да прецени ефективността от включването на физическа активност към програмите за спиране на пушенето, с никотиново заместване или въздействие върху поведението на пушача.

    Потвърдена била ефективността на програмите за отказване от тютюнопушенето, базирани на физическа активност в комбинация с никотин заместваща терапия или с целенасочено въздействие за промяна на поведението на пушачи, имащи заседнал начин на живот.

При това изследване най-добри резултати били постигнати при без лекарствените методи, основани на рефлексо-терапия в съчетание с физическа активност.

Тютюнопушенето е най-честата причина за рак на белия дроб и увеличава риска от развитието на други видове рак, хронични белодробни и сърдечни заболявания.

То е единствената доказана предотвратима причина за смърт в САЩ и факторът, водещ до рак в една трета от случаите годишно.

Известен брой от съществуващите методи за отказване от вредния навик, включващи никотинови заместители - лекарства и дъвки, нямат достатъчно висок процент на успех.


Същевременно хората, имащи добра физическа активност, включени в програми за спиране на пушенето показват по-добри резултати в дългосрочен план и по отношение на промяна на теглото им след отказване от цигарите.

www.actualno.com