Тютюнът води до импотентност и ранен климактериумТютюневият дим е съставен от хиляди химически вещества, голяма част от които са силно токсични и могат да доведат до увреждане на всяка част от човешкия организъм, твърдят учените. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква при по-голяма част от пушачите висока степен на зависимост - приема се, че тя е толкова силна, колкото хероиновата.


Когато тютюнът се приема чрез пушене, към въздействието на никотина се добавят и над 7000 освобождаващи се при горенето газообразни съставки и частици, които предизвикват рак, болестни мутации или увреждане на плода, дразнят дихателните пътища, вредят на репродукцията и растежа.

Най-честите болести, предизвиквани от цигарите:


Още по темата Виаграта има защитен ефект и върху сърцетоПриапизъмПалма-Джудже Сърдечно-съдова система. Изпушването на всяка цигара ускорява сърдечната дейност с около 20 удара в минута, което изтощава сърцето и води до повишаване на кръвното налягане с 20 до 40%. Нараства рискът от инфаркт и инсулт.


Дихателна система. С цигарения дим в белите дробове навлизат много токсични вещества, които могат да доведат до остър и хроничен бронхит и други инфекции на долните дихателни пътища, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест.


Ракови заболявания. Тютюневият дим съдържа около 69 канцерогена, което увеличава риска от развитие на ракови заболявания с различно локализиране:


бял дроб, бронхи, трахея, устна кухина, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, черен дроб, панкреас, бъбреци, пикочен мехур, шийка на матката, кръв. Полова система. Тютюнопушенето води до по-голям риск от импотентност и намалена репродуктивна способност при мъжете, по-голяма честота на менструални смущения, безплодие, преждевременно раждане, аборти и по-ранен климактериум при жените. По време на бременност или кърмене токсичните вещества преминават в плода или кърмата.


Освен тези заболявания тютюнопушенето спомага за отслабване на паметта, влошаване на слуха и зрението, развитие на катаракта; възпаление на венците, неприятен дъх, повишен риск от хроничен гастрит, язва; остеопороза, фрактури на бедрената кост; състаряване на кожата и поява на ранни бръчки.
-
Децата на пушачите - 4 пъти по-болни
В сравнение с неушачите, които не са изложени на тютюнев дим, здравният риск при пасивните пушачи нараства 2 пъти за сърдечносъдови и мозъчно-съдови заболявания, 2 до 3,5 пъти за онкологични заболявания и 2 пъти за белодробни заболявания.


Особено голяма е вредата от тютюневия дим за децата пасивни пушачи. Според СЗО около половината от всички деца в света са пасивни пушачи. Някои от възможните последици за младия организъм са: негативно въздействие върху двигателната система, понижени съпротивителни сили на организма, 10-15 пъти по-чести боледувания от белодробни инфекции, 35% по-висок риск от заболявания на средното ухо, 50% по-висок риск от бронхиална астма. Като цяло рискът за здравето на децата пасивни пушачи е четири пъти по-висок в сравнение с възрастните пасивни пушачи. 

Труд