Засега е трудно да си представим света без цигарен дим, но според анализ на Ситигруп (Citigroup) до 2050 г. употребата на тютюневи изделия ще бъде рядкост.

Както културни, така и икономически са факторите, които предопределят такова развите на потребителското поведение. Медицинските изследвания за опасните последствия за здравето от вредния навик и последвалите забрани на пушенето в заведенията и на други публични места, имат за резултат устойчив спад в процента на пушачите през последните 50 години.

В Англия например, през 60те години пушачи са били повече от половината население, а до 2008 г. те са едва 20%. Подобна е тенденцията и в другите развити страни. В САЩ само един от всеки петима пуши, докато преди десет години е бил един на всеки четирима американци.

Ето как Ситигруп предвижда развитието на световната тютюнева история в далечното бъдеще:


Още по темата Физическата активност повишава шанса да откажем цигарите „ Първи сценарий – броят на пушачите намалява както досега, докато постепенно не достигне нула. Вторият сценарий предполага намаляването на честотата на пушачите, запазвайки заклетите и непоклатими любители на цигарения дим.  А в третия сценарий се стига до повратната точка, когато вече е твърде неприемливо да се пуши, докато настъпи дори пълна забрана на цигарите.”

Така или иначе, в някакъв момент от бъдещето, пазарът на тютюн най-вероятно ще пресъхне, отбелязват от Ситигруп. Засега увеличаването на цените на цигарите гарантира печалбата на производителите въпреки намаляващия брой пушачи, но след определен период от време и тази стартегия няма да спаси тютюневите компании от фалит. Очаква се, че в най-развитите страни до 2050 г. продажбите ще се редуцират до степен, която няма да може да поддържа цигарения бизнес. В другите държави най-вероятно този процес ще се забави с още няколко десетилетия.