Хормонозаместващата терапия в менопауза увеличава риска от развиване на рак на яйчниците. Това показва изследване, проведено във Великобритания, информира zdrave.net.

По-рано британските учени установиха, че хормоналната терапия повишава риска от рак на млечната жлеза и рак на матката. Според техните данни, рискът от изброените онкологични заболявания се увеличава при прилагането на хормонална терапия общо до 63%.

Авторите на новото проучване са използвали материали от мащабно изследване, проведено от 1991 до 2005 г. и обхващащо около милион британки в менопауза.

По данни на учените, при жените, приемащи хормони, рискът от развитие на рак на яйчниците и смърт от това заболяване се увеличава с 20%. Рискът не зависи от типа хормонозаместваща терапия, използван от участниците.

Данните са еквивалентни на един допълнителен случай на рак на яйчниците на 2,5 хиляди и един допълнителен случай на летален изход на 3,3 хиляди британки, използващи хормонозаместваща терапия. Рискът от заболяването се връщал към нормата до няколко години след спиране приема на хормони.

След появата на редица изследвания, занимаващи се със страничните ефекти от хормонозаместваща терапия, използването на хормонални препарати след менопаузата в света значително намаля. Приемът на хормони все така се препоръчва при наличие на медицински показания - тежки симптоми на менопауза. Лекуващите лекари трябва да оценяват индивидуалния риск, а също така и сроковете за прекратяване на терапията.

news.bg