АлцхаймерДвама от всеки трима души в световен мащаб смятат, че в техните страни има недостатъчно или никакво разбиране за деменцията. Това сочат резултати от проучване във връзка с отбелязвания днес, 21-ви септември, Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер. През септември се отбелязва и Световният месец на Алцхаймер – международна кампания, която цели повишаване на осведомеността и справяне с предизвикателствата относно стигмата около деменцията.
 
Тази стигма остава глобален проблем. Ранната диагностика може да бъде насърчена чрез по-голяма информираност и разпознаване на симптомите на деменция. Общности, приятелски настроени и осигуряващи добър живот на хората с деменция – Dementia Friendly Communities – се създават по целия свят, за да образоват хората и да предоставят обществени мрежи за подкрепа на засегнатите. Световната Алцхаймер организация публикува изданието „Общности, приятелски настроени и осигуряващи добър живот на хората с деменция – Dementia Friendly Communities: доклад с глобални инициативи”, включващ добри практики от целия свят, включително и от България.
 
Фондация „Състрадание Алцхаймер България” за поредна година се включва в честването на Световния ден и месец, посветени на болестта на Алцхаймер с разпространяването на информационни материали (плакати и видеоклип), срещи със засегнатите от болестта и техните семейства и с институции, работещи по проблема. Кампанията ще бъде отбелязана и чрез включването за втора година в европейската инициатива “Move for Dementia” с послания на млади хора от България към засегнатите от болестта на Алцхаймер.
 
По повод 21-ви септември Световната здравна организация ще публикува серия от информационни материали във връзка с Глобалния план за действие по отговора на системите за здравеопазване към проблема с деменциите 2017 – 2025 г., който е подготвен в консултация със Световната алцхаймер организиация и Международния алианс за деменцията (Dementia Alliance International).
 
Световният месец на Алцхаймер стартира през 2012 г. Световният ден, посветен на борбата с болестта на Алцхаймер е на 21 септември всяка година.
 
Влиянието на Световния месец на Алцхаймер нараства, но заклеймяването и дезинформацията, които съпътстват деменцията, остават глобален проблем, който изисква глобални действия.
 
Септември 2017 г. бележи шестия световен месец на Алцхаймер и кампанията е под надслова "Не забравяйте за мен", за да подчертае значението на ранното откриване и диагностицирането на деменцията.
 
Кампанията на Световната Алцхаймер организация напомня, че деменцията не е нормална част от процеса на остаряването.