Болест на Алцхаймер

Какво е Алцхаймер?

Симптоми при болестта на Алцхаймер

От какво се причинява болестта на Алцхаймер?


Диагностициране на болест на Алцхаймер

Лечение на болестта на Алцхаймер

Лекарства

Упражнения

Хранени и хранителни добавки

 

Какво е Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймере заболяване, свързано с деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка (разрушаване на мозъчните клетки).

Това е най-честата причина за деменция след 65-годишна възраст. Болестта се увеличава рязко с напредването на възрастта, като ранните форми са редки. Голяма част от случаите са спорадични, но съществуват и редки семейни форми с автозомно-доминантна наследственост, чието начало по принцип е ранно. Характерните патоанатомични увреди при болестта на Алцхаймер са мозъчна атрофия със загуба на неврони, неврофибрилната дегенерация, сенилните плаки, амилоидната ангиопатия. Изразеността на тези увреди съответства добре на тежестта на деменцията.

Тези увреди преобладават в хипокампа и в асоциативната кора. Такива увреди има и при нормални мозъци на стари хора, но плътността им е много по-малка, а разпределението им е различно. Коровата атрофия се дължи на загуба на неврони, която засяга особено много коровите неврони с големи размери. Неврофибриларните дегенерации представляват включвания вътре в цитоплазмата на неврони. Сенилните плаки имат в центъра си извънклетъчни отлагания, които се дължат на натрупвания от амилоиден белтък. Амилоидната ангиопатия представлява натрупвания на амилоидни отлагания в мозъчните съдове.

От клинична гледна точка първите прояви на деменцията често са нарушения в късата памет, изолирани или пък съчетани с нарушения на речта. Болестта постепенно напредва към развитието на синдром, който съчетава в себе си афазия, апраксия и агнозия. Прегледът не открива нито сетивен, нито двигателен дефицит, зрителните периметри са нормални, а кожните плантарни рефлекси са във връзка с флексия; в хода на болестта често се срещат хипертония от екстрапирамиден тип и генерализирани епилептични припадъци. Прогресивното влошаване води до състояние на тежка деменция и болният остава прикован на легло, а смъртта настъпва след 7-10 години от началото на заболяването.

Симптоми при болестта на Алцхаймер

 • Невъзможност за продължително съсредоточаване на вниманието
 • Намален контрол на функцията на пикочния мехур и червата (изпускане по малка и голяма нужда) – рядко
 • Депресия
 • Дезориентация
 • Забравяне – особено на скорошни събития
 • Невъзможност за извършване на елементарни задачи
 • Невъзможността за ясно говорене
 • Изнервеност, недружелюбност, параноя
 • Липса на спонтанни действия
 • Постоянно влошаване на умствените възможности
 • Прекратяване на най-рутинните функции и ангажименти

Ако у някого от близките ви забележите такива оплаквания, убедете го да се консултира с лекар. Не всичко, което изглежда като болестта на Алцхаймер е болестта на Алцхаймер. Мозъчни тумори, кръвни съсиреци в мозъка, тежка липса на витамин B-12, хипотиреоидизъм и странични ефекти от няколко лекарства приличат на болестта на Алцхаймер.

От какво се причинява болестта на Алцхаймер?

Засега се смята, че причината за болестта не е само един фактор. Комбинация от фактори, включително възрастта, генетичното наследство, факторите на околната среда, начин на живот и общото здравословно състояние като цяло са отговорни. При някои хора болестта може да се развива тихо в продължение на години преди появата на симптомите.

Диагностициране на болестта на Алцхаймер


Още по темата Гинко билобаБлатен тъжникСветовния ден, посветен на болестта на АлцхаймерНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Бета каротинът предпазва паметта Ако сте загрижени за собственото си здраве или здравето на някой близо до вас, то е важно да се търси помощ от общопрактикуващ лекар.

Засега не е измислен тест за точна диагностика на болестта на Алцхаймер. Диагнозата обикновено се прави след като се изключат други заболявания, които имат подобни симптоми - инфекции, недостиг на витамини, проблеми с щитовидната жлеза, депресия и страничните ефекти на медикаментите.

Личният ви лекар може да ви изпрати при специалист за допълнителни изследвания - психиатър, невролог, лекар в гериатрична медицина или общ психиатър.

Тестове

Обикновено се прави кръвен тест и изследване нафизическотои ментално състояниена пациента.

Може да се извърши сканиране на мозъка, като се следи за настъпващи промени - компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на болестта на Алцхаймер

В момента липсва специфично лечение за болестта на Алцхаймер. Обикновено се изписват медикаменти, които временно да облекчат някои симптоми или забавят прогресията при някои хора.

Лекарства

Все още не съществува превавантивно или лечебно средство за Алцхаймер. Изписват се лекарства, които могат да помогнат срещу някои симптоми и други когнитивни промени.

Използват се два вида медикамента за лечение на когнитивните симптоми:

 • AСhE-инхибиторите - през последните години се използват AСhE-инхибиторите, които са подходящи за лечение на симптомите на лека и умерена болест на Алцхаймер.

Често предписваните инхибитори на холинестеразата включват донепезил (Aricept), галантамин (Razadyne) и ривастигмин (Exelon).

Лечението води до значимо подобрение в когнитивните функции, глобалното функциониране и ежедневните дейности на болните, както и до забавяне прогресията на заболяването.

Основните странични ефекти на тези лекарства включват диария, гадене и повръщане.

 • Memantine, (Namenda)

Използва се при пациенти с умерена и тежка степен на заболяването. Проведените проучвания показват, че Memantine води до значимо подобрение в когнитивните функции, глобалното функциониране и ежедневните дейности на болни, страдащи от умерена и тежка форма. Най-честият страничен ефект на Memantine е замаяност.

Някои данни сочат, че антиоксиданти като витамин E и Gingko Biloba, забавят прогресията на болестта на Алцхаймер.

Упражнения

Редовните упражнения са важна част за болните с Алцхаймер. Ежедневна 30-минутна разходка може да помогне за подобряване на настроението и за поддържането на здравето на ставите, мускулите и сърцето си. Упражненията могат също да спомогнат за спокойния сън и предотвратяването на запек.

Хранене и хранителни добавки


Хранене - Хората с болестта на Алцхаймер може да забравят да се хранят, губят интерес в приготвяне на храна или да не храни здравословно. Може също да забравят да пият течности и това да доведе до дехидратация и запек.

Консумирането на консервирана храна, която е непълноценна е добре да бъде избягвана. Правилния хранителен режим е важен, за дасе набавят необходимите на организма хранителни вещества.Приема на сол, преработена захар, червени меса и трансмастни киселини също е хубаво да бъдат ограничени. Добре е да се приемат ограничени храни, които е по-вероятно да съдържат микроелементи, жизненоважни за дейността на мозъка, като хром, магнезий, селен и цинк.

Вода, сок и други здравословни напитки – Хората сАлцхаймер трябва да пият поне няколко чаши с течности всеки ден. Трябва да избягват напитки с кофеин, които могат да увеличат безпокойство, да пречат на съня и да предизвикват често нужда за уриниране.

Хранителни добавки препоръчвани при Алцхаймер:

 • Витамини В комплекс – С напредването на възрастта се наблюдава липсата на витамините В6, В12 и желязо, което причинява симптоматични проблеми с паметта.
   
 • DMAE - засилва естествената енергия на тялото, подобрява съня и паметта
   
 • Q10 - по 50 мг три пъти дневно увеличава достъпа на кислород до мозъка
   
 • Витамин С - за по-възрастните пациенти. Добре е да се приема с храната
   
 • Витамин Е - има благотворни антиоксидантни свойства и трябва да се добавя в количества от 400 IU на ден.
   
 • Магнезий - 500 и 1000 мг магнезий трябва да се консумира ежедневно на празен стомах, като 200-300 мг се приемат сутринта, а останалото преди вечерната почивка. Тъй като магнезият е отпускащ минерал, той може да помогне за добрия сън
   
 • Селен и цинк - Много хора, страдащи от деменция, имат липса на селен и цинк. Селеният трябва да се добавя по 200 мкг дневно.

Особено важно и полезно е да се въведе ред в живота на човек, болен от болестта на Алцхаймер в ранна фаза.

Ето някой предложения:

 • Поддържайте ежедневните рутинни действия на болния
   
 • Оставяйте бележки и напомняния дори, и за най елементарните му ежедневни задачи на видно място и написани с едри букви.
   
 • Всеки ден правете списък с нещата, които болният трябва да прави и го помолете да си отмята всяка свършена задача от списъка
   
 • Следете всички вещи да се поставят на обичайните им места след употреба, за да може болният да ги открива лесно, когато отново се нуждае от тях
   
 • На подходящи места в къщата поставяйте бележки за сигурност (като например „Изключвай печката”)

Също така грижете се болният, добре балансирана храна, да се разхожда с членове на семейството и да продължава да води толкова активен живот, колкото е възможно.