рак на кожата, рак на гърдата, лечение на рак на кожата и на гърдатаТри нови препарата за лечение на рак на кожата и на гърдата бяха представени на конгреса на Американското общество по клинична онкология в Чикаго. Най-голям интерес предизвика лекарството Vermurafenib.

Препаратът третира генните клетъчни мутации, които са сред основните причинители на меланома. Статистиката сочи, че годишно, само в САЩ, от рак на кожата умират близо 9 000 души. Лекарственият препарат е бил сравняван с по-стар медикамент, който се използва за химиотерапия.

В изследването участвали 675 пациенти, с диагностициран неоперативен меланом, в напреднала фаза с генни мутации. Резултатите показват, че след шест месеца, 84% от участниците, които вземали таблетките два пъти дневно, са здрави. Според ръководителя на експеримента, данните са изключително обнадеждаващи. Очаква се до половин година Vermurafenib да бъде официално одобрен и да започне да се прилага масово.
 
В Чикаго беше представен и препаратът Yervoy. Той стимулира имунната система за борба с рака на кожата и вече е одобрен. Приемът  на лекарството е намалил смъртността на страдащите от меланом с една трета.
 
Онколозите дават надежда и на милионите жени, които имат рак на гърдата. Новият препарат за лечение на коварната болест се казва Aromasin и според специалистите, намалява риска от развитието на злокачествени образувания два пъти, а страничните му ефекти са значително по-малко, от тези на предишни лекарства.