Крие се информация за възможността българи да се лекуват в ЕС. Това става ясно от интервю на председателя на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров за „Република”. „Става дума за формуляр Е-112, който позволява на български граждани да се лекуват в други държави от Европейския съюз за сметка на здравната каса”, пояснява той. Д-р Кацаров информира, че от ЦЗПЗ са поискали достъп до обществена информация, с цел да разберат колко заявления на пациенти са подадени от 2007 година досега и колко от тях са удовлетворени. „Аз лично съм чувал само за два случая на издаване на този формуляр”, казва той.

Д-р Кацаров разказва, че въпросът за популяризирането на формуляр Е-112 е поставян пред НЗОК още преди година. „Предложихме им съвместно да кандидатстваме по програма "Оперативен капацитет", да направим един анализ на издадените разрешения и въобще на това как работи системата в България, сравнявайки я с Франция и с Унгария, да видим къде са слабостите и къде са силните страни и какво е необходимо да се коригира, тъй като, първо, хората въобще не знаят за съществуването на тази възможност, и второ, и малкото, които знаят, и кандидатстват, обикновено биват отхвърлени. Написахме проекта, който беше под егидата на омбудсмана, подготвихме всичко, постигнахме съгласие, но в последния момент се оказа, че от здравната каса не са внесли проекта. Обяснението беше, че ако се одобри идеята, ще изтече много информация от НЗОК, а това не трябвало да се случва”, разказва той.

Запитан с какви мотиви най-често се отказва издаването на документа, д-р Кацаров казва: „Ако аз имам нужда да ми се приложи някакво лечение, което не се прилага в България, като например операция с гама нож, аз кандидатствам за лечение в Германия, тъй като специалистите са казали, че този тип лечение е най-удачно. Касата обаче отхвърля искането, като се обосновава с това, че тъй като в България няма гама нож, лечение с тази апаратура не е включено в нито една клинична пътека и затова тя не може да го финансира. Ако аз кандидатствам обаче за операция отново на мозъчен тумор, но не с гама нож, а стандартна - с отваряне на черепа, и искам да се оперирам в Германия, от здравната каса казват, че понеже това заболяване е включено в клиничните пътеки, лечението може да се извърши и в България и няма нужда да ходя в друга страна. Излиза, че какъвто и да е случаят, те никога не биха разрешили издаването на формуляр - или защото лечението е включено, или защото не е включено.”

 „Класа” информира, че Българската стопанска камара е изпратила писмо до финансовия министър Симеон Дянков с предложения за промени в няколко сфери. „По отношение на здравеопазването една от мерките, които предлага БСК, е реформата да се провежда на базата на всеобхватна електронизация на дейностите. Работодателите искат в тристранния съвет да се внася периодична информация за изпълнението на програмата за електронизация. Друга идея е да се реши статутът на болниците и да им се даде възможност за самостоятелно договаряне със здравната каса Също така да се предвиди участие на представители на бизнеса в управлението на здравните заведения, като в управителните съвети да се включат опитни бизнесмени, банкери, финансисти, а не лица, назначени по партиен или друг принцип, смятат от БСК”, четем във вестника.

Друга публикация в ежедневника информира, че страната ни е предложила на Либия помощ при утвърждаването на новата либийска полиция и при възстановяването на системата на здравеопазването. Да помагаме на Либия да изгражда новата си полиция и да възстанови здравеопазването си е, меко казано, несериозно, коментира изданието. „Всички знаят, че именно тези два сектора са едни от най-проблемните у нас. Полицията ни не е реформирана и това го признават дори отговорните фактори в МВР, а ЕК ни наблюдава строго точно по въпроса на вътрешната сигурност. В здравеопазването ни пък всеки министър започва своя собствена реформа (а министрите в този сектор се сменят може би най-често във всеки кабинет), заради което в болници и поликлиники цари пълен хаос, от което страдат всички българи. Затова и най-удачно е първо да реформираме собствената си система за сигурност и собственото си здравеопазване, преди да предлагаме помощта си навън”, посочва публикацията.

От „Сега” пък научаваме, че допълнителната експертиза, поръчана от прокуратурата в началото на януари по разследването на смъртта на новороденото бебе в Горна Оряховица, все още не е готова. Забавянето се оправдава с многото вещи лица, които участват в изследването, информира изданието.

„По делото, по което още няма обвиняеми, бяха задържани четирима лекари, а вътрешният министър Цветан Цветанов направи безпрецедентния ход да чете разпечатки от подслушаните им разговори от трибуната на парламента, за да внуши, че те са умъртвили бебето. Това доведе до искания и на оставката му. Прокуратурата провери дали е извършил престъпление с това, но прие, че проблеми с четено няма. Сега отрича, че забавянето на делото има общо с предстоящите избори”, пише вестникът.