ЦирозаЦироза – Описание

Цироза – Причини

Цироза – Симптоми

Цироза – Диагноза

Цироза – Лечение

Цироза – Профилактика

Цироза – Описание

Цироза е хронично заболяване на черния дроб. Постепенно се нарушава нормалната структура на този важен орган и ако увредата не се преустанови, постепенно се нарушават неговите функции. Развива се чернодробна недостатъчност, която се счита за краен стадий на чернодробните заболявания.

Черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло и е един от най-съществените. Той се разполага в десния горен квадрант на корема. Част от многобройните му функции са свързани с имунитета, с кръвосъсирването, с обезвреждането на токсини, абсорбцията на хранителни вещества и складирането енергия под формата на гликоген.


Още по темата Цикория - Синя жлъчка (Цикория)ШипкаАлкохолен хепатитЧерният дроб може да се увреди в резултат на остро заболяване – хепатит; при хронично увреждане в продължение на месеци и години – хроничен хепатит, запушване на жлъчните пътища; при повтарящо се увреждане, каквото се наблюдава при злоупотреба с алкохол. Черният дроб отговаря на увреждането с образуване на съединителна тъкан, която постепенно измества нормалните клетки, притиска кръвоносните съдове и предизвиква клетъчна смърт. Черният дроб отначало може да е с увеличени размери, в резултат на отока при възпаление, но в последствие той постепенно се свива и втвърдява.

Цирозата води до загуба на нормалните чернодробни функции и засяга целия организъм, като предизвиква разнообразни по тежест усложнения – портална хипертония, чернодробна енцефалопатия, гастроинтестинално кървене, инфекции, задръжка на течности и асцит, хепаторенален синдром.

Цироза – Причини

Цироза може да настъпи в резултат на многобройни състояния, включително дълго протичащо възпаление, отравяния, инфекции, сърдечни заболявания, хроничен абкохолизъм и хронични хепатити. При 30-50% от случаите обаче, причина не се установява.

 • Хроничен алкохолизъм – алкохолът може да отрови всички живи клетки. Той предизвиква възпаление и смърт на чернодробните клетки. Образува се съединителна тъкан на мястото на умрелите клетки, която притиска венозните съдове в черния дроб. Алкохолната цироза е най-често срещаният тип. Тежестта на процеса зависи от количеството консумиран алкохол, както и от времетраенета на алкохолната злоупотреба. Количеството алкохол, което може да доведе до развитие на цироза, варира при различните хора. Има фамилии, които са по-предразположени към цироза от други.
   
 • Хепатити – това е възпаление на черния дроб, придизвикано от различни агенти, най-често вируси. От хепатитните вируси до цироза най-често водят хепатит B, C и D.
   
 • Билиарна цироза. Жлъчката е субстанция, която се образува в черния дроб и подпомага смилането на мазнините. Тя се отнася от черния дроб до жлъчния мехур и в последствие до червата, през тръбички, наречени жлъчни пътища. Ако тези пътища се запушат, жлъчката се връща по обратния път и може да увреди черния дроб. Той се възпалява и постепенно част от клетките му загиват.При възрастни най-честата причина за блокиране на жлъчните пътища са жлъчните камъни. Децата може да се родят със стеснени жлъчни пътища (атрезия).
   
 • Автоимунна цироза – настъпва при нарушение на имунните механизми, при което имунната система напада собствени структури. При автоимунния хепатит, имунната система уврежда черния дроб и като резултат се развива цироза. 
   
 • Наследствени заболявания – голям брой генетични заболявания могат да увредят черния дроб. Тук се включват – Болест на Уилсън, кистична фиброза, алфа-1 антитриптизинов дефицит, хемохроматоза, галактоземия, болести на натрупването (гликогенози). Повечето от тези заболявания са редки, но тяхното протичане може да е опустошително. 
 •  
 • Лекарства, токсини и инфекции. Някои лекарства като ацетаминофен, отрови и токсини от околната среда могат да доведат до цироза. Някои инфекции, причинени от бактерии и паразити, също могат да станат причина за развитие на заболяването.
   
 • Кардиачна цироза – при нарушения в помпената функция на сърцето, кръвта се връща по обратен път към черния дроб. Това задържане на кръв в черния дроб води до увреждането му. Той може да стане отекъл и болезнен, а с напредване на цирозата – твърд и неболезнен. Причината за сърдечна недостатъчност може да е клапно нарушение, инфекция (миокардит, перикардит).

Цироза – Симптоми

Много хора с цироза нямат никакви симптоми през ранните фази на заболяването. Най-честите симптоми при цироза са следните:

 • Умора и дори изтощение;
   
 • Слабост;
   
 • Гадене;
   
 • Загуба на апетит и отслабване на тегло;
   
 • Намалено либидо;

Симптомите може да не се изявят докато не са налице усложнения. Много хора не подозират, че имат цироза докато не се сблъскат с нейните усложнения:

 • Жълтеница (иктер) – жълтеникаво оцветяване на кожата и лигавиците, което се дължи на отлагане в тези тъкани на билирубин.
 • Треска;
 • Повръщане;
 • Диария;
 • Сърбеж – дължи се на отлагане в кожата на продукти от разпада на жлъчката;
 • Коремна болка – от уголемяването на черния дроб или образуване на жлъчни камъни;
 • Отичане на корема и подуване – от задръжка на течност в коремната кухина;
 • Рязко повишаване на теглото – от задръжка на течности;
 • Отичане на глезените и краката;
 • Затруднения в дишането – от задръжка на течности и навлизането и в белия дроб;
 • Свръхчувствителност към лекарства – поради нарушената функция на черния дроб да обезврежда медикаменти;
 • Обърканост, делир, промени в личността, халюцинации (енцефалопатия) – от натрупване на лекарства или токсини в кръвта, които повлияват мозъчните функции.
 • Силна сънливост, затруднено събуждане или кома;
 • Кървене от венците или носа, лесно посиняване – дължащо се на нарушено производство на кръвосъсирващи фактори;
 • Кръв във фекалиите и повърнатите материи – при кървене от разширени вени на хранопровода (варици);
 • Хемороиди;
 • Загуба на мускулна маса;
 • При жени – абнормални менструални цикли, дължащи се на нарушения в производството на хормони и техния метаболизъм;
 • При мъже – увеличаване на млечните жлези (гинекомастия), оток на скротума или малки тестиси, дължащи се на нарушено производство и метаболизъм на хормоните.

Цироза – Диагноза

Насочващи към диагнозата цироза може да са данни от анамнезата, настоящи симптоми и физикалния  преглед. Данните за продължителна злоупотреба с алкохол или интравенозни наркотици, както и прекаран хепатит, също могат да предположат развитие на заболяването.

След събиране на информация от разказа на пациента за симптомите му и от физикалния преглед, се пристъпва към извършване на кръвни изследвания. Те включват стандартната кръвна картина, а също и чернодробни ензими, електролити, общ белтък, албумин, общ и директен билирубин.

За изследване на черния дроб се прилагат с успех и някои образни изследвания – ултразвук, компютърна томография, магнитен резонанс. Те дават информация за повърхността и структурата на черния дроб, както и за околните тъкани и органи.

В някои трудни диагностични случаи може да се наложи директно оглеждане на черния дроб чрез лапароскопия. Най-сигурният метод за доказване на цироза е вземането на чернодробна биопсия и последващото ѝ хистологично изследване.

Цироза – Лечение

Терапията при цироза не е в състояние да излекува заболяването, но може да спре прогресирането му. Тя зависи от причините, които са довели до цироза, както и наличието и вида на усложненията.

Повечето средства за лечение на цироза са насочени към усложненията. За някои причини за възникване на цироза съществуват медикаменти – Пенициламин при болест на Уилсън.

При някои пациенти с портална хипертония, ефект има прилагането на бета-блокери, които понижават налягането в съдовете.

При наличие на асцит се прилагат диуретици, които извеждат излишната течност от организма чрез повишаване на уринирането. В някои случаи може да се наложи пунктиране на корема и извеждане на течността. При инфектиране на течността се налага хоспитализация и прилагане на антибиотична терапия.

При развитие на чернодробна енцефалопатия, ако симптомите са много тежки, може да се наложи лечение в болница. При около 75% от пациенти с енцефалопатия симптомите се подобряват от нископротеинова диета и прием на лактулоза, която намалява абсорбирането на токсини през гастроинтестиналния тракт.

Хирургично лечение

Единственото хирургично лечение, което подобрява състоянието в дългосрочен план е трансплантация на черен дроб от донор. Около 80-90% от претърпелите операцията прежживяват. След операцията е необходимо поддържащо лечение.

При портална хипертония могат да се извършат шънтови операции, при които се намалява налягането на кръвта в порталната система.

Наличието на кървящи венозни съдове в хранопровода е потенциално животозастрашаващо. Изисква се незабавна хоспитализация, включване на електролитни разтвори интравенозно, кръвопреливане и кислородотерапия. При продължаващо кървене се поставя специална сонда, която при раздуване притиска като балон кървящия съд. Могат да се приложат и медикаменти, понижаващи кръвния ток в черния дроб. При неуспех се пристъпва към оперативно превързване на венозния съд.

Цироза – Профилактика

Най-добрият начин да се предотврати развитието на цироза, е да се избягват причините, които я предизвикват.

 • Да се познават пътищата на заразяване с хепатит В и С и да се избягват до колкото е възможно;
   
 • Да се избягва рисково поведение като злоупотреба с алкохол и интравенозни наркотици, както и безразборни сексуални контакти;
   
 • Да се консумира алкохол само в умерени количества;
   
 • Поддържане на здравословен начин на живот – здравословна диета, физическа активност, избягване на тютюнопушене;
   
 • Да се внимава с предозирането с някои витаминни добавки, съдържащи витамин А, желязо и мед, тъй като те допълнително увеличават увреждането на черния дроб;
   
 • Имунизиране с ваксина против хепатит В. При децата, тя е включена в имунизационния календар.
   
 • Счита се, че приемът на добавки, съдържащи екстракт от Бял трън, предпазват черния дроб и намаляват увреждането му.