Коремен тиф

Какво е коремен тиф

Какви са симптомите при коремен тиф

Какво е лечението при Коремен тиф

Профилактика

Какво е коремен тиф

Коремният тиф е болест, причинена от една разновидност на салмонелните бактерии. Те са грам-отрицателни, пръчковидни и ресничести. Бактериите притежават сложна антигенна структура и отделят ендотоксин, който при разпадането си уврежда почти всички органи. Заразяването може да стане както от контакт с болен или бактерионосител, така и от замърсени храни и вода. Бактериите преминават чрез храносмилателната система в лимфната мрежа и кръвта. Инкубационният период варира от 2 до 21 дни при различните видове тиф.


Какви са симптомите при Коремен тиф

  • Повишаване на телесната температура, която в рамките на 6 дни достига 39-40°С и се задържа две-три седмици.
  • Обща отпадналост, главоболие и безсъние. В по-тежките случаи могат да се появят халюцинации.
  • Езикът е сух, покрит с кафяв налеп. На 10-ия–11-ия ден от болестта се появяват характерните за тифа коремни обриви. Те представляват малки червени петна с големина 2-3 мм, разположени по кожата в горната част на тялото и по корема. Черният дроб и далакът се увеличават.
  • Пулсът е забавен и слаб. В началния период на заболяването има запек, а впоследствие се появява умерена диария, като изпражненията са кашави и понякога примесени с кръв.
  • След 3-4 седмици температурата започва да се нормализира, общото състояние се подобрява и започва възтановителен период, който продължава около 2-3 седмици.

Какво е лечението при Коремен тиф

Наложително е (поради възможност от настъпване на чревна перфорация или къвоизлив) лечението на тиф да се извърши в болнично заведение (инфекциозно отделение), където се прилагат широкоспектърни антибиотици, субституиращи коктейли (съдържащи солеви разтвори, глюкоза, антипиретици, спазмолитици, аналгетици и други лекарства).


Профилактика

Съществува противотифна ваксина, до която се прибягва при опастност от тифна епидемия. За профилактика в бита се препоръчва висока лична хигиена.

от Уикипедия, свободната енциклопедия