НевритНеврит – Описание

Неврит – Видове

Неврит – Причини

Неврит – Симптоми

Неврит – Диагноза

Неврит – Лечение

Неврит – Описание

Нервите са тези структури на тялото, чрез които получаваме усещане за болка, допир, топло и студено – сензорни нерви. С помощта на нервите се изпращат импулси до мускулите и се осъществява движението на частите на тялото – моторни нерви. Нервите са изградени от неврони – основни клетки на нервната система, и като всяка друга част на тялото, те са изложени на различни заболявания. Когато един нерв е засегнат от заболяване, неговата функция може да е нарушена в различна степен. Това се изразява в промяна в чувствителността, абнормална чувствителност или нарушена мускулна активност.


Още по темата Бухалчест плаунС термина неврит най-често се описва възпалението на нерв или група от нерви, причинено от различни състояния. Често при неврит има болка, промяна в чувствителността, слабост, изтръпване, парализа. Невритът, заедно с други заболявания на периферните нерви, събирателно се означават като невропатии.

Неврит – Видове

Според броя на засегнатите нерви се различават два типа неврит:

· Мононеврит – налице е възпаление на един нерв;

· Полиневрит – засегнати са повече нерви в тялото.

Според това кои нерви са засегнати, се различават голямо разнообразие от неврити. Най-честите са периферен неврит и неврит на зрителния нерв. Срещат се също:

· Брахиален неврит – неврит на мишничния нерв;

· Интеркостален неврит – неврит на междуребрените нерви;

· Улнарен неврит – засегнат е нерв на предмишницата;

· Лумбосакрален неврит – засегнат е нерв в областта на пояса и седалището.

· Вестибуларен неврит – засегнат е вестибуларният нерв.

Неврит – Причини

При повечето пациенти с неврит точната причина за неврит остава неясна. Заболяването по-често се открива при хора в напреднала възраст (55 години и повече) и при жени. От всички фактори, водещи до неврит, най-често срещани като причина за заболяването са състояния, водещи до нарушение в кръвоснабдяването на нерва и дефицит на някои хранителни вещества. Чести причини за неврит са:

Травма – нараняването на нерва причинява неговото възпаление и в последствие води до симптоми на неврит. Неврит може да се причини от различни видове травма на нерва.

Възпаление може да настъпи при компресия на нерва или при проникващо нараняване в областта. Синдромът на карпалния тунел е типичен пример за компресия на нерва и последващо увреждане. Това може да доведе до болка и изтръпване на палеца и показалеца. Друг пример за компресионно нараняване на нерва е носенето на обувки с висок ток, които водят до притискане на нерви в областта на ходилото. Това води до болка и изтръпване в засегнатите пръсти на краката. 

Друг вид травматична увреда е химичната травма на нерва. Този вид травма се наблюдава при увреждане на околните структури и освобождаване на химични субстанции, водещи до химичен неврит. Прилагането на медикаменти в инжекционна форма може да нарани нерв, минаващ в близост до мястото на инжектиране. Някои лекарствени средства също могат да доведат до химичен неврит. Не на последно място, някои отравяния също водят до неврит – арсеново отравяне.

Радиационна травма също може да доведе до увреждане на нервите. Радиационен неврит се наблюдава при лъчетерапия по повод различни злокачествени процеси. Такъв пример е брахиалният неврит като резултат от лъчетерапия в областта на гърдите.

 • Хранителен дефицит – при недостиг на някои хранителни вещества често настъпва неврит. Периферен неврит най-често се наблюдава при дефицит на витамини от група В – витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В6 (пиридоксин) или витамин В12 (цианкобаламин).
   
 • Инфекции – различни инфекции могат да доведат до неврит – лепра, лаймска болест, сифилис, дифтерия, болест на котешкото одраскване           , варицела, херпес симплекс инфекция.
   
 • Предразполагащи заболявания – някои заболявания могат да доведат до развитие на неврит. Такива заболявания са: диабет, хипотиреоидизъм, порфирия, автоимунни заболявания като мултиплена склероза, саркоидоза и лупус, пернициозна анемия, някои видове рак. Неврит на зрителния нерв е често свързван с автоимунни заболявания.
   
 • Наследствени заболявания – някои видове неврит се унаследяват по генетичен път – леберова наследствена оптична невропатия, амилоидна полиневропатия, заболяване на Шарко-Мари-Тот.
   
 • Токсини и лекарства – неврит може да се развие под действие на някои замърсители от околната среда, метали, лекарства и други химикали. Инсектициди ( ДДТ ), живак, олово, арсен, метанол, етамбутол, са някои от субстанциите, които водят до неврит. Неврит може да се наблюдава и като нежелана лекарствена реакция при продължителен прием на лекарства за понижаване на холестерола (статини), за контролиране на кръвно налягане и артрит. Прекомерният прием на пиридоксин (витамин В6) също се свързва с неврит.

Неврит – Симптоми

Симптомите при неврит зависят от локализацията на засегнатите нерви. Най-честите симптоми при неврит са:

 • Болка – най-често пробождаща;
   
 • Мускулна слабост (парези);
   
 • Парестезия (абнормална сетивност) – поява на усещания под форма на мравучкане или изгаряне.

При пациенти с тежки форми на неврит могат да се наблюдават вкочаненост, загуба на чувствителност (анестезия), оток и зачервяване на кожата, парализа, загуба на рефлекси и мускулна слабост.

Пациенти, страдащи от неврит на зрителния нерв, имат нарушение на зрението в различна степен. То може да е замъглено, но може да се стигне и до загуба на зрението при някои пациенти. При някои хора може да се наблюдава затруднена адаптация на очите при ярка светлина или при тъмнина.

Неврит – Диагноза

Поставянето на диагнозата неврит се извършва на базата на обстоен преглед, данни от медицинската история на пациента за минали и настоящи заболявания, както и за вида и давността на симптомите му. Извършват се лабораторни изследвания, рентгенови снимки, електромиография, тестове за нервна проводимост и биопсия на нерви.

Лабораторните изследвания включват както стандартна пълна кръвна картина, така и по-специфични изследвания като антинуклеарни антитела за автоимунни заболявания и серологични изследвания за различни инфекциозни заболявания.

Образни изследвания като ядреномагнитен резонанс и компютърна томография могат да визуализират нарушения в областта на гръбначния стълб, които да доведат до компресия на нерви. Изследванията могат да докажат и наличие на злокачествени заболявания, които също може да доведат до развитие на неврит.

Неврит – Лечение

За лечение на неврит се прилагат разнообразни средства и методи – лекарствени средства в орална и инжекционна форма, физикална терапия, поливитаминни препарати, акупунктура. Лечението зависи преди всичко от причината, довела до развитие на неврит. При някои видове неврит, като синдром на карпалния тунел, лечението може да е и хирургично.

Медикаментите, които се прилагат за лечение на неврит, са най-вече обезболяващи и повлияват най-честия симптом на заболяването – болката. Те обаче не са насочени към причината. Осигуряването на достатъчен прием на витамини с храната, най-вече от група В, може успешно да излекува неврит, дължащ се на хранителен дефицит. Най-често за по-бърз и сигурен ефект, се прилагат витаминни препарати, които компенсират недостига на витамини и възстановяват техните депа в организма.

Лечението на неврит, причинен от прием на някои лекарства или като резултат на интоксикация, включва на първо място отстраняване на причината, довела до състоянието.

Някои средства от народната медицина могат да се прилагат с успех при неврит, най-вече причинен от хранителен дефицит. Соевите зърна и най-вече соевото мляко се считат за добро средство за облекчаване на симптомите при неврит. За да има ефект, лечението с тях трябва да продължи най-малко 3-4 месеца. Ечемикът също се препоръчва при неврит, като той се консумирапод формата на отвара.