УртикарияУртикария - Описание

Уртикария - Причини

Уртикария - Видове

Уртикария - Симптоми

Уртикария - Лечение

 

Уртикария – Описание

Копривната треска, медицински известна като уртикария, се появяват върху кожата  като червени, силно сърбящи и плавно издигнати участъци от кожата, често с побелял център. Появяват се в различни форми и размери - от няколко милиметра до няколко сантиметра, навсякъде по тялото.

Смята се, че 20% от всички хора ще развият уртикария в някакъв момент от живота си. Уртикарията се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Един отличителен белег на уртикарията е нейната  склонност бързо да промени размера си и да се движи – да изчезва от  едно място и да се появява отново на други места, често в рамките на няколко часа. Индивидуалната копривна треска обикновено не продължават повече от 24 часа. Едно огнище, което се е появило сутринта и изглежда тревожено, до обяд може напълно да изчезне, а в края на деня да се появи отново  с пълна сила. Следователно, ако не са останали никакви доказателства по време на медицинския преглед, лекарят може да постави диагноза на базата на историята на вашите симтоми. Тъй като копривната треска варира много и бързо, би било полезно да вземете със себе си снимка, показваща как изглежда обривът  в най-лошия му вариант.

Отокът, които се получава по-дълбоко в кожата и които може да придружава уртикарията се нарича ангиоедем. Такова подуване се наблюдава в областта на ръцете и краката, както и на устните или очите и може да бъде, колкото драматично, толкова и кратко.

Уртикария – Причини

Уртикарията се появява, когато хистамин и други съединения се освобождават от клетки, наречени мастоцити, които се намират в кожата. Хистаминът причини изтичане на течност от кръвоносни съдове, което води до подуване на кожата.

Уртикарията може да бъде досадна, но обикновено отзвучава от само себе си в продължение на седмици и рядко причинява сериозни проблеми. Понякога копривната треска може да бъде причинена  от алергии към храни, лекарства и ужилване от насекоми, но в повечето случаи няма конкретната причина за нейното  появяване. Въпреки че за пациентите може да е разочароващо да не знаят  какво е причинило уртикарията, способикато смяна на диета, сапун, прах за пране, грим рядко са полезни за предотвратяване на копривна треска.

Уртикарията може да предизвика стрес, но стресът сам по себе си не причинява обриви.

В редки случаи (някои наследствени или  други  причинени като ужилвания от пчели  или лекарствени алергии) уртикарията и ангиоедемата са придружени от сериозно  понижаване на кръвното налягане (шок) и затруднено дишане. Това се нарича анафилаксия. Обикновената копривна треска може да бъде широко разпростране на и смущаваща, но повечето случайна уртикария не водят до живото застрашаващи усложнения.

Уртикария – Видове

Уртикарията се разделя в две категории: остра уртикария (копривна треска, която обикновено отзвучава след шест до осем седмици) и хронична уртикария (която продължават по-дълго от шест до осем седмици).

Уртикария – Симптоми

Обикновената уртикария избухва внезапно и обикновено без конкретна причина. Уртиките се появяват често на няколко места. Те сърбят, подуват се и изчезват в рамките на няколко минути до часове и се появина друго място. Тази последователност може да продължи от дни до седмици. Повечето епизодични появи на уртикария продължават по-малко от шест седмици. Въпреки, че гранична точката е произволно, копривна треска, която продължават повече от шест седмици се наричани хронична.

Уртикария – Причини

Както беше отбелязано по-горе, много случаи на обикновена уртикария са "идиопатични", което означава, че не е известна причнината за появата.  Други могат да бъдат предизвикани от вирусни инфекции или лекарства, обикновено  когато  са били взети за първи път.

Някои лекарства като морфин, кодеин, аспирин и други нестероидни противо възпалителни средства (НСПВС), карат организма да освобождава хистамини да провокира появата на уртикария.

Хронична уртикария

Хроничната уртикария може да продължи от месец до няколко години. Диагнозата на такова състояние е трудна и алергичните и лабораторни тестове рядко са полезни. Най-точната диагноза на това състояние, изисква пациентът да даде на своя лекар прецизна информация по отношение на тяхната анамнеза, лични навици и перорален прием. Понякога може да е необходимо да се ограничат определени храни или лекарства за известно време. Някои си стемни заболяванияи инфекции понякога могат да се появяват по кожата като уртикария. Има и други редки форми на хронична уртикария, които се появяват, когато пациентът произвежда антитела срещу молекули на повърхността насобствените си клетки. Имат тестове за идентифициране на този тип уртикария.

Друга често срещана форма на физически предизвикани уртикария е холинергичната уртикария. Тя представлява стотици малки, сърбящи подутини. Те се образуватв рамките на 15 минути след упражнения или физическо натоварване и обикновено изчезват ​​преди лекаря даможе да гиразгледа. Тази форма на уртикария  по-често се появява при младите хора.

Уртикария – Лечение

Целта на лечението на обикновената уртикария е по-скоро за облекчаване на симптомите, тъй като състоянието отшумява от само себе си. Най-често използваното лечение са антихистаминови препарати, които спират ефекта на хистамина. Основният страничен ефект на тези медикаменти обаче е сънливостта.


Много антихистамини са достъпни без рецепта. Те могат да бъдат приемани до три пъти на ден, но тъй като тези медикаменти могат да предизвика сънливост е добре да се приемат преди лягане. Тези, които ги вземат трябва да бъдат особено внимателни, ако шофират или участват в други дейности, изискващи психична концентрация.

Стероидите могат да помогнат при тежки случаи на уртикария много бързо, но тяхната полезност има ограничен ефект.

Локално лечение на уртикария като цяло е не ефективни. То включват кремове и лосиони, които помагат нервни окончания да бъдат вцепенени и намаляват сърбежа. Много от тези локални препарати не изискват рецепта. Кортизон-съдържащите кремове (стероиди), изискват лекарско предписание, но те не са много полезни при контролирането на сърбежа, предизвикан от уртикария