Супер храниСуперхраните, един термин, които навлезе последните няколко години в нашите речници. Знаем ли обаче какво всъщност значи той и за какво се използва. Ако разглеждаме етимологията на думата суперхрани, можем да се досетим, че става въпрос за храни, които ни карат да се чувстваме добре. Разглеждайки по-надълбоко смисъла, ще видим че значението на суперхраните е много по-обхватно.

Суперхраните са едновременно храна и лекарство. Друго широко разпространено определение е, че това са храни, които съдържат високи концентрации на незаменими хранителни вещества с доказано благотворно въздействие за човешкото здраве като фитонутриенти, антиоксиданти, микроелементи и есенциални хранителни вещества (хранителни вещества, от които се нуждаем, но трябва да се набавят с храната, тъй като организмът не ги синтезира). Освен това, суперхраните са ниско калорични, което ги прави особено подходящи както за прочистващи диети, така и за диети целящи намаляване на телесното тегло без стрес за организма, а следователно, и с понижен риск от възстановяване на свалените килограми.

Суперхраните се делят на няколко основни групи : зелени храни, плодове и ядки, пчелни суперхрани и билкови суперхрани.

Зелените храни са полезни, но зелените суперхрани са още по-полезни! Те имат най-висока концентрация на лесно усвояеми хранителни вещества, съединения, подпомагащи изгарянето на мазнини, витамини и минерали с оздравително действие.

Плодовете и ядките, спадащи към групата на суперхраните са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се освободи от свободните радикали.

Пчелните суперхрани. Египтяните ги описват още през 5500 пр. н.е. индийците ги използват в религиозните си церемонии, а във Вавилон ги използват за лечение на редица заболявания. Западният свят открива ползите от пчелните суперхрани случайно, по време на изследвания сред руски пчелари, при които не се считало за необичайно да живеят повече от 100 години, а ежедневното им хранене включвало мед, богат на пчелен полен.

Билкови суперхрани. Билките и подправките включени в ежедневното меню осигуряват на организма множество хранителни вещества. Като лечебно средство, билките балансират функциите на организма. Най-добре е те да се използват във вида, в който се срещат в природата, а не като изолирани вещества включени в хранителни добавки с така наречените "активни съставки"