На почивка с детеПрез летния сезон, ако имате малко дете, трябва да знаете няколко важни неща преди да предприемете семейната почивка.

Детето и плажа - Бебешката кожа е още незряла и е податлива на всякакви дразнители и дори дълбоката сянка край брега могат да предизвикат изгаряния и алергични реакции при бебето. За детето под една година плажа не е препоръчителен. Един от родителите ще трябва да се грижи за детето извън плажа. За по-големите винаги използвайте най-високия слънцезащитен фактор.

Детето и планината – Нашите планински курорти са за предпочитане особено за най-малките. Не избирайте място с прекалена височина, където въздухът е с по-ниско кислородно съдържание. Децата понасят прекрасно планинския климат.


Още по темата Как да се предпазим от "лошите" слънчеви лъчиКак да предпазим кожата си от слънчево изгаряне по време на ваканциятаСъвети за облекчаване на умората през лятотоБолести по време на път - Различните климатични условия тренират имунната система на децата и се увеличават способностите за адаптация. Разбира се, всичко трябва да се прави с разум и да се съобразява с възрастта и индивидуалните особености на детето.
Носете задължително със себе си противотемпературни препарати, които са изпитали, че детето им понася добре. Капки за нос и капки за уши, противоалергичен сироп и отделно препарат за мазане. Лекарства против диария и повръщане, предписани от личния лекар, и средства против обезводняване.

Време на пътуването - По-добре е да се тръгне рано сутрин, когато детето може да се пренесе още спящо в колата или да си доспи след тръгването.

Пътуване със самолет - Опасността от вирусна инфекция е по-голяма при пътуването със самолет, заради огромните маси от хора и дълъг престой в чакални. Това позволява да се обменят вируси. Но по принцип бебетата могат да летят спокойно, ако това се налага.