ПасифлораПасифлора, наричана още „часовниче“, „страстниче“, „цвете на страстта“ и др. е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри.

Пасифлора е цвете, което традиционно се  използва за лечение на безсъние. Смята се, че е ефективна  при лечение на безсъние, причинено от стрес, нервност и преумора.

Пасифлората се използва също така и за припадъци, хистерия, астма, симптоми на менопауза, дефицит на вниманието-хиперактивност (ADHD), нервност и възбудимост, сърцебиене, нередовен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане, фибромиалгия, и за облекчаване на болката.

Някои хора прилагат страстничето за лечението на възпалителни процеси по кожата. Ефикасно е при обострени хеморуиди. Третирането на изгорена кожа с пасифлора облекчава болката и спира възпалитения процес.

През 1569г, испанските изследователи открили, пасифлората в Перу. Те вярвали, че това цвете символизира страстта на Христос и от там е дошло и името passiflora–цвете на страстта. Пасифлора е сред билковите продукти, най-често използвани като успокоителни.