Болест с име „помощ” покосява бременни

Коварно заболяване с име „помощ” покосява бременни в последните години. Синдромът на Хелп завършва фатално и за майката, и за детето. От него преди седмица почина Яна Бургазлиева – сестрата на Мис България 2002 Теди Бургазлиева. Въпреки грижите на лекарите и стотиците пожелали да дарят кръв за спасяването є органите є започнаха да отказват един по един, докато тя издъхна. Лекарите, сред които и водещият акушер-гинеколог у нас проф. Иван Козовски, нямат обяснение на какво се дължи заболяването.

Бременните също знаят твърде малко за синдрома на Хелп, масово в женските консултации не ги информират какво представлява той.

Това усложнение протича в късните етапи на бременността, но има и регистрирани случаи на заболели от Хелп жени и след раждането. Симптомите най-често е хипертония, главоболие, замъглено виждане, обща отпадналост, гадене, повръщане, болка около горната част на корема, изтръпване на крайниците. Тези симптоми са нормални при бременност и затова често се пренебрегват както от жената, така и от наблюдаващия лекар.

За да се изследвате за Хелп, е достатъчно да си направите пълна кръвна картина, както и да проверите бъбречната и чернодробната функции, нивото на чернодробните ензими и да ви бъдат направени коагулационни изследвания.Единственото ефективно лечение е преждевременното раждане. В момента се разработват няколко лекарства на базата на магнезиев сулфат, но ефективността им все още не е доказана. В някои случаи при ранното му откриване заболяването може да бъде излекувано. При неоткриването му обаче настъпват увреждания на органите на майката, а в някои случаи и на бебето. Започват гърчове и кръвоизливи. Настъпва необратимо увреждане на черния дроб, бъбреците и ендокринната система. За да не се стига до подобен сценарий, специалистите съветват всички бременни да се изследват за синдрома, достигнат ли третия триместър.